Kilencvenen vették be a gyógyszert, amitől egy ember agyhalottá vált

Fotó: MTI / Balázs Attila

-


Mint azt korábban megírtuk, Franciaországban súlyos következménye lett egy új gyógyszer klinikai tesztelésének: egy ember agyhalott állapotba került, és öt további, súlyos állapotban levő személyt kezelnek kórházban. Közülük hárman valószínűleg maradandó neurológiai károsodást szenvedtek. 28 és 49 év közti férfiakról van szó, akik mind egészségesek voltak a tesztelés kezdetekor.


Azokat a korábbi híreszteléseket, amelyek szerint a tesztelt gyógyszer egy marihuánaalapú fájdalomcsillapító volt, a francia egészségügyi minisztérium cáfolta. Mint kiderült, a tesztelt gyógyszert hangulatzavarok (például szorongás) kezelésére fejlesztették ki.

A BBC híre szerint összesen kilencven ember kapott a gyógyszerből, ami a klinikai tesztelés első fázisában volt. Minden gyógyszernek háromfázisú tesztelésen kell keresztülmennie, mielőtt piacra kerülhet: az első fázisban viszonylag kisszámú ember kap a gyógyszerből kis mennyiséget, hogy annak biztonságát teszteljék. Az alanyok önként jelentkezők, akik lehetnek egészségesek és betegek is – ebben a szakaszban a gyógyszer hatásosságát még nem vizsgálják, arra a második és harmadik szakaszban kerül sor.

A tesztalanyokat ebben az esetben több csoportra osztották, akik különböző mennyiséget kaptak a gyógyszerből. A hat férfi azt a csoportot alkotta, akik a legmagasabb dózist kapták. A tesztelés január 7-én kezdődött, az első megbetegedett férfi három nappal később került kórházba, ő az, aki agyhalottá vált.

Az ügyben nyomozás indult.