Kilencmilliárdot csaltak ki a piramisjátékosok

Fotó: Photononstop / Tibor Bognar

-

A Fortress Kft. több mint kétezer embert palizott be - állapította meg a nyomozás.


Több mint kétezer embertől csalt ki pénzt irreális hozamokat ígérve egy ügynökhálózat, a piramisjátékkal csaknem kilencmilliárdos kárt okoztak - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Az ügyben lezárult a nyomozás, az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a honlapján.

A gyanú szerint a Fortress Holding vezetői, az 52 éves Sz.-F. Zsolt és társai 2012 novembere óta fiktív cégek képviselőiként 2170 magánembertől, illetve jogi személytől vettek át Magyarország egész területén különböző összegeket befektetési céllal. A hat budapesti lakos irreális hozamot ígérő befektetés lehetőségével üzletszerűen tévesztette meg a sértetteket, ehhez ügynöki hálózatot épített ki, valamint több más céggel partneri együttműködést kötött. Egy nagy és tőkeerős amerikai cég magyarországi képviselőinek adták ki magukat, bár semmilyen kapcsolatban nem álltak vele - írták.

A gyanúsítottak ellen a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya folytatott nyomozást különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás alatt több mint kétmilliárd forintot foglaltak le, valamint a bíróság különböző vagyonelemeket vett zár alá a kár megtérülése érdekében.

A piramisjátékra 2013 végén derült fény, a pénzügyi felügyelet 2014 februárjában tiltotta el a körmendi Fortress Kft-t, és nem sokkal később 1,2 milliárd forintos büntetést is kiszabott rá. Az is kiderült, hogy a cég, amelyben a helyi kosárlabdacsapat ügyvezetője is vezető tisztséget vállalt, több mint tízmilliárd forintot szedett be a befektetőktől.