Kilencmilliárdba kerülhet az összetört Gripen pótlása

Fotó: MTI/MTVA / Josef Vostarek

-

Még májusban tört össze az egyik kétüléses gép, amikor túlfutott egy csehországi reptéren. Javítani már nem lehet, ezért a pótlása érdekében módosítják a svédekkel kötött szerződést. Ez akár 9,5 milliárd forintba is kerülhet.


A Magyar Honvédség idén májusban balesetet szenvedett Gripen típusú vadászgépének pótlása érdekében módosítaná a svédekkel kötött bérleti szerződést a kormány. A Magyar Közlöny keddi számában megjelent határozatában a kormány Simicskó István honvédelmi minisztert jelölte ki, hogy kezdje meg a bérleti szerződés módosítására irányuló tárgyalásokat.

A Magyar Honvédség egyik kétüléses Gripen gépe május 19-én a csehországi Čáslav repülőtéren túlfutott a kifutópályán, és javíthatatlanul összetört. A két pilóta sikeresen katapultált. Ezt követően, június 10-én Kecskeméten ugyancsak egy Gripen hajtott végre kényszerleszállást, majd június végén Szolnokon egy JAK-52-es típusú repülőgépet ért baleset.

Novemberben Simicskó István az Országgyűlési honvédelmi bizottságának ülésén azt mondta: a hatósági vizsgálati eredmények szerint nincs összefüggés a Magyar Honvédség három gépének balesetei között, rendszerszintű üzemeltetési problémát nem tártak fel. A Gripen ugyanakkor hiányzik az eredetileg 14 darabból álló flottából, így ezt pótolni kell.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a május 19-én súlyosan megrongálódott repülőgép pótlása érdekében módosítani kívánják a Svéd Királyság Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség elnevezésű szervezettel kötött bérleti szerződést. Az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat szerint Simicskó István a bérleti szerződés módosítását úgy írhatja alá, hogy 2017-2026 között a – honvédelmi kiadásokat terhelő – többlet kifizetés a 2015. december 16-i MNB devizaárfolyamon nem haladhatja meg a 9,5 milliárd forintot.

2001. december 20-án, Budapesten írták alá a tizennégy JAS-39 Gripen vadászrepülőgép 10 éves bérletéről szóló szerződést. Ennek értelmében a tizenkét együléses és két kétüléses repülőgépet 2004 végétől kezdték Magyarországra szállítani és 2005 közepére mind a tizennégyet rendszerbe állították a Magyar Honvédség légi erejénél. A 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalta a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket – például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.