Kilenc éve feszül az ellentét Csányi és Lázár között

Forrás: MTI/MTVA

-

A Figyelő összeszedte a legnagyobb magyar bankár és az egyik legerősebb fideszes politikus konfliktusainak állomásait.


A hetilap forrásai szerint Lázár János, korábbi hódmezővásárhelyi polgármester, jelenleg a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató, agrárvállalkozó, MLSZ-elnök között „a mai napig nem vált zsigeri utálattá” az ellentét, de a két ember között valódi konfliktus van. Ennek hátterében többen több okot sejtenek, nem feltétlenül személyes jellegűeket.


Például azt, hogy Lázár politikai hitvallása szerint fel kell lépnie azon folyamatokkal szemben, amikor üzletemberek, üzleti körök a politikusokat végrehajtói szerepre korlátozzák. E szerint tehát tudatosan nem szeretne jó kapcsolatot befolyásos üzleti körökkel. Egy másik forrás szerint


Lázár ügyes politikus, megtanulta, hogy a legerősebbe kell belekötni, hogy őt erősnek lássák.

Vannak, akik valamiféle jövőbeli üzleti pozícióharccal magyarázzák a konfliktust. Lázár az utóbbi években a pénzügyi rendszer átalakításába is belefolyt, ennek során Csányi mint megkerülhetetlen versenytáras tűnhetett fel. Ráadásul, írja a Figyelő, az is potenciális konfrontáció-forrás, hogy sokan tudni vélik: a miniszter gondolkodását a Spéder Zoltánhoz, az OTP egykori alelnökéhez, az FHB elnökéhez fűződő kapcsolata is befolyásolhatja.


Orbán Viktor kormányfővel való kapcsolatukról szólva a lap megjegyzi: „Viktor szereti Jánost, Viktor szereti Sándort, de János és Sándor ki nem állhatja egymást.” És ebben a hármas viszonyban talán a focinak is szerepe lehet: míg Orbán fociszerelmében Csányi meghatározó partner, „Lázár mintha nem is köhögné a focit”.


A főbb odamondogatások

  • 2006-ban Lázár, hódmezővásárhelyi polgármesterként hitelt kért az OTP-től, hogy megépülhessen a budapesti Terror Házához hasonló tematikus létesítmény, az Emlékpont Múzeum. A város nem kapta meg a kölcsönt, Lázár kellemetlen helyzetbe került, majd utasította az önkormányzat alkalmazottait, hogy mondják fel OTP-s kapcsolataikat. (A város végül az Erstétől kapott hitelt, majd adósságspirálba került, és öt évvel később az állam megvette Hódmezővásárhelytől a múzeumot.)
  • 2008-2010 között Csányi és Lázár többször is találkoztak személyesen, az OTP-főnök egyszer el is látogatott Hódmezővásárhelyre. Hogy itt milyen konfliktusaik támadtak, arról a lap nem ír.
  • 2012-ben Lázár egy rádióműsorban egyértelműen Csányira utalva azt mondta, „egy magyarnak tűnő nagybank, illetve annak vezetője polip módjára hálózza be az országot s gyakorol hatást a magyar gazdaságra, társadalomra, a magyar politikára".
  • 2013-ban Csányi azzal vágott vissza, hogy „Lázár urat nem ismerem személyesen olyan jól, de nagyon tehetséges ember, láthatjuk, milyen jól intézte a trafikügyet”. Nem kellett sokat várni a riposztra, Lázár az ország első számú uzsorásának nevezte Csányit, aki pedig erre beperelte.
  • 2015-ben Lázár kezdte újra a szópárbajt, miután az OTP első embere megkapta a legmagasabb állami kitüntetést. A miniszter kijelentette, hogy nem ért egyet a kitüntetéssel, Csányi pedig azzal vágott vissza, hogy hagyományosan rossz kapcsolatuk miatt ezen nem lepődött meg, de furcsállja, hogy Lázár már Orbán döntéseit is bírálja. Pár nappal később pedig rátett egy lapáttal, mondván, nem megnyugtató, hogy Lázár felügyeli az uniós pénzek szétosztását.