Kilenc brit állampolgár próbált Szíriába jutni

-

Kilenc brit állampolgárt vettek őrizetbe Törökországban, akik Szíriába próbáltak átjutni - közölte a török hadsereg szerdán.


A brit állampolgárokat Hatay tartományban tartóztatták fel, de a közleményből nem derült ki, hogy mikor, amint az sem, hogy miért akartak Szíriába átkelni.


Múlt héten három brit fiatalkorút és egy 21 éves nőt vettek őrizetbe a török hatóságok, akik ugyancsak Szíriába akartak utazni, feltehetően azzal a szándékkal, hogy valamelyik fegyveres csoporthoz csatlakozzanak a polgárháború sújtotta országban.

Februárban három tizenéves muszlim lány távozott az Egyesült Királyságból azzal a céllal, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezethez. A fiatalok feltételezhetően azóta már átjutottak a török-szíriai határon.

Törökország az európai országok bírálatának hatására fokozta azoknak a határ menti területeknek az ellenőrzését, ahol a legtöbb nyugati állampolgár próbál átjutni a háborús övezetekbe. Ankara azzal válaszolt a bírálatokra, hogy elsősorban Európának kellene saját, a dzsihadistákkal rokonszenvező állampolgárait megakadályoznia az elutazásban.