Kilakoltatták a rendőrök a vegán ligetvédőket

Fotó: Zsidai Péter

-

A növényevő ligetvédők tábora a Városligetben az utolsó előtti Hungexpo-épület bontását akadályozta. A civilek szerint alkotmányos jogaikat sértik. Még egy táboruk azért maradt.


Hét kisbusszal szállt ki délelőtt a városligeti volt Hungexpo-telekhez a készenléti rendőrség. A biztonsági őrök a segítségükkel számolták fel a vegán ligetvédők táborát. Minden tábori kelléket kipakoltak, a biztonságiak mobilkerítéssel terjesztették ki az építési területet az Olof Palme sétányon. Ez vezet az építési terület egyetlen, munkagépekkel is használható bejáratához. (A Magyar Zene Háza tervezett helye.)


Erőszakot nem alkalmaztak a rendőrök, akkor sem, amikor egy ligetvédő fiatal nő rozoga épület tetejére láncolta magát. Azt mondta a tetőről, ha egy ujjal is a ruhájához ér a körülötte álló három biztonsági, szexuális zaklatásért feljelenti őket. A helyszínre egy tűzoltókocsi érkezett, az aktivista eltávolításához. Rendőrök is felkapaszkodtak a tetőre; ezt követően, még a rendőri-tűzoltók intézkedés előtt, az illető nő befejezte a tiltakozást , és a felkínált tűzoltólétrán elhagyta az épületet.

A ligetvédők bázis táborát, amely az építési terület szemközti oldalán áll, nem tüntették el, bár elterjedtek rémhírek, hogy visszavonták a ligetre vonatkozó területhasználati engedélyüket, ezért majd onnan is menniük kell.

A ligetvédők meggyőződése, alkotmányban biztosított gyülekezési jogukat vették semmibe a rendőrségi akcióval, a bontást végző cég magánérdeke érvényesült velük szemben. Az épületet belülről is lehetne bontani, kívülről viszont időt takarítanak meg – mondta lapunknak a területfoglalási engedéllyel rendelkező civil aktivista.


Itt volt az idő

Információink szerint a vegán tábor bontása hetek óta napirenden van, ezt a szándékát már korábban a ligetvédők tudomására hozta a bontással megbízott cég. Csak az volt kérdéses, mikor kezdenek hozzá. A tábor aligha maradhatott volna, mert az épülethez igazodva alakították ki, a sátrakat, ponyvákat a falához erősítették. A rendőri akció végeztével egy markológép azonnal törmelékké aprította az ósdi épületet.

A tábor eltüntetése utat nyit a fuvarosok előtt is, a Szűcs Fuvar Kft. teherautói is közelben várakoztak, hogy folytassák a a bontási törmelék kiszállítását, amivel két hete álltak le. Az addigi 50 rakományon kívüli törmelék kijutását július 22-én a vegán ligetvédők blokádja akadályozta meg. A Szűcs Fuvar illegális, a Liget-projekt részeként végzett fóti sittlerakásáról ebben a cikkünkben olvashat.

A vegán ligetvédőknek most új táborhelyet kell keresniük. Kérdés, a mérsékeltebb ligetvédőktől, a területfoglalási engedéllyel rendelkező főáramlatától való elszakadást fenntartják, vagy csatlakoznak a bázistáborhoz. Az ellentétek a azbesztblokád idején csúcsosodtak ki, amikor a mainstream ligetvédők felszólították növényevő társaikat a blokád feloldására, attól tartva, hogy elveszítik a demonstrációs engedélyüket.