Kikre szavazhat 2014-ben? Itt vannak a jelöltek

Fotó: szpot.hu / Béla Fotós

-

Lázár János egy diákkal, az MSZP-elnök kabinetfőnöke a Fidesz szóvivőjével, Varga Mihály gazdasági miniszter egy volt ősfideszessel kerülhet szembe a tavaszi parlamenti választáson. A pártok mostanában döntik el, hogy kiket indítanak egyéniben. A VS.hu összegyűjtötte a Fidesz és az MSZP-Együtt 2014 listáit, térképünkön megnézheti, milyen harcok várhatóak az egyes körzetekben.


A pártok október végén, november elején véglegesítik, hogy a tavaszi parlamenti választáson kiket indítanak az egyéni körzetekben. Az országgyűlési képviselők száma 2014-től a jelenlegi 386-ről 199-re csökken, így a korábbi 176 helyett csak 106 képviselő kerülhet be egyéni jelöltként az Országgyűlésbe. Ráadásul a polgármesteri tisztség összeférhetetlen lesz a képviselői mandátummal, így több politikusnak is választania kell, melyik tisztségért indul. Az utóbbi szabály inkább a kormánypártiakat érinti, 2010-ben a nagyobb települések élére főként fideszes polgármestereket választottak. Bár több körzetben is kiderült, hogy a parlamenti mandátumért várhatóan kik mérkőzhetnek meg egymással, a pártok végleges listáikat (a DK kivételével) még nem hozták nyilvánosságra. A Fidesz csak december elején nevezi meg jelöltjeit, az MSZP-Együtt és a Jobbik pedig még csak néhány megyében mutatta be indulóit.  A VS.hu összeszedte, hogy a 106 körzetben milyen párharcok várhatóak a kormánypárt és a baloldal jelöltjei között. Térképünkre kattintva minden egyes körzetnél megtalálja, hogy kik lesznek a Fidesz-KDNP, az MSZP-Együtt, valamint a DK jelöltjei. A LMP csak később kezdi meg jelöltjeinek kiválasztását, a Jobbik esetében csak részleges adatokkal rendelkezünk.


Kattintson a térképre a jelöltek neveiért!


Orbán, Kövér, Semjén nem indul

A Fidesz-KDNP a körzetekben egyelőre csak úgynevezett választókerületi elnököket nevezett ki, akik nagy valószínűséggel a párt egyéni jelöltjei is lesznek, ám információink szerint a múlt hétig több körzet élére még nem találta meg a megfelelő személyeket. A VS.hu úgy tudja, hogy a tatabányai körzetet 2010-ben elnyerő Bencsik János például nem akart a helyi szervezet vezetője lenni, ami azt jelenti, hogy várhatóan nem indul egyéniben sem. Nem világos az sem, hogy ki indul a Fidesz színeiben abban a győri körzetben, amelyben 2010-ben Borkai Zsolt nyert. Ugyanis a politikus, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is, a polgármesteri posztért indul újra. Nem dőlt el a dunaújvárosi jelölt kiléte sem, a körzetben ugyanis az a Dorkota Lajos győzött 2010-ben, akit júniusban az energiahivatal élére neveztek ki. Egyelőre nem találták meg Kecskeméten Balogh József utódját sem. Ő májusban lépett ki a Fidesz frakciójából, miután élettársa bántalmazásával gyanúsították meg. Orbán Viktor pártelnök listán szerepel majd Kövér László házelnökhöz, Semjén Zsolt KDNP-elnökhöz hasonlóan. Megméretteti magát viszont a Fidesz több ismert politikusa: Rogán Antal frakcióvezető az V. kerületben, Varga Mihály gazdasági miniszter a II. kerületben, Navracsics Tibor igazságügyi miniszter Veszprémben, Lezsák Sándor parlamenti alelnök Kiskunfélegyházán, Kósa Lajos Fidesz-alelnök és debreceni polgármester saját városában, Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter Karcagon indul. Egyéni jelölt lesz Hódmezővásárhelyen Lázár János miniszterelnökségi államtitkár is, aki az elmúlt hetekben Orbánnal kettesben hallgatta meg a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeit. Lázárral szemben az MSZP egy kisebb település polgármesterét, a DK pedig a 22 éves egyetemi hallgató Buzás Annát indítja.

Balhés fideszesek viszont igen

Több olyan kormánypárti politikus is egyéni jelölt lehet, aki körül komolyabb konfliktusok alakultak ki az elmúlt hónapokban. Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos annak ellenére indul a jelenleg általa irányított Zuglóban, hogy szeptemberben nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen egy építési vállalkozó korrupcióval vádolta meg a politikust. Kisvárdán az a Seszták Miklós lehet a kormánypárti jelölt, akit februárban azért bírált az ellenzék, mert kiderült róla, hogy kapcsolatban állt egy céggel, amelynek az érdekeltségébe tartozó társaságok több milliárd forintot nyertek az NFÜ egyik informatikai pályázatán. Hende Csaba honvédelmi minisztert indíthatja a Fidesz Szombathelyen, ahol a fideszes alpolgármester szeptemberben állítólagos kokainozás miatt kényszerült magyarázkodásra. A körzet fideszes vezetője akkor is Hende volt, a miniszterre mégsem égett rá a botrány. Baján a kormánypárt valószínűleg a mostani polgármestert, nem mellesleg fideszes szóvivő Zsigó Róbertet indítja, akinek nemrég a híres-hírhedt időközi, részben megismételtetett választás okozott kellemetlen perceket. Debrecen egyik körzetében pedig az Tasó László lehet az egyéni jelölt, akiről egy LMP-s képviselő azt állította, hogy a politikus egyik parlamenti bekiabálásában veréssel fenyegetőzött. A polgármesteri posztot választja, így nem indul egyéniben Pokorni Zoltán XII. kerületi, Kocsis Máté VIII. kerületi, Láng Zsolt II. kerületi, Wintermantel Zsolt IV. kerületi és Ughy Attila XVIII. kerületi városvezető.


Boldvai Lászlót is bedobja az MSZP 

Az MSZP és az Együtt-PM közti augusztusi megállapodás értelmében a szocialisták 31 körzetet átadtak Bajnaiéknak. Budapesten összesen hét, Pest megyében öt körzetben adja az Együtt-PM a két ellenzéki párt közös jelöltjét. Az V. kerületben Rogán Antal ellen a Milla-vezető Juhász Péter, a II. kerületben Varga Mihály ellen a korábbi fideszes Szelényi Zsuzsanna, a XII. kerületben Fónagy János ellen Szabó Tímea, Esztergomban Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár ellen Szilágyi László indul.

 Így osztotta fel az ellenzék Budapestet: kékkel Bajnaiék, pirossal Mesterházyék

Bár a szocialisták az elmúlt hónapokban főként a fiatal politikusokat tolták előtérbe, egyéniben több régi MSZP-s - köztük exminiszterek sora - is elindul. Kiss Péter várhatóan a IV. kerületben, Hiller István a XX. kerületben, Szekeres Imre Jászberényben, a Tocsik-ügyben megvádolt, végül felmentett Boldvai László Salgótarjánban, Baja Ferenc Nagykátán, Juhász Ferenc Nyíregyházán lehet jelölt. A XIII. kerületben, ahol hagyományosan erős a baloldal, a szocialisták Hiszékeny Dezső alpolgármestert indítják, Tóth József maradna polgármester. A korábban Gyurcsány Ferencnek is tanácsokat adó Braun Róbert pedig Monoron indulhat. Mesterházy Attila pártelnök Orbán Viktorhoz hasonlóan nem indul egyéniben. A párt 14 fős elnökségéből mindössze hatan mérettetik meg magukat: Harangozó Tamás Szekszárdon, Simon Gábor a XV. kerületben, Korózs Lajos Hatvanban, Varga László Miskolcon, Tóth Bertalan Pécsen, Bangóné Borbély Ildikó Hajdúszoboszlón. Elindul egyéniben Mesterházy Attila kabinetfőnöke, Szakács László, aki Pécsen a Fidesz-szóvivő Hoppál Péterrel csap össze.

Gyurcsány betehet

Amennyiben a választásokig nem sikerül egységes baloldali jelöltekben megállapodni, Mesterházyék számára kellemetlen lehet, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette DK több körzetben olyan jelölteket állít, akik országosan jóval ismertebbek, mint szocialista kihívóik. A DK a VII. kerületben Szabó Zoltánt (az Együtt Kocsis-Cake Oliviót), a XIII. kerületben Vadai Ágnest (az MSZP Hiszékeny Dezsőt), a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébetet (az MSZP Lukóczki Károlyt), Miskolcon Debreczeni Józsefet (az Együtt Nagy-Korsa Juditot) indítja.