Kiköltekezett a CÖF, de a Békemenet nem marad el

Fotó: MTI/Kallos Bea / MTI/Kallos Bea

-

Csizmadia László szerint annyi pénzük sincs, mint amennyit Simon Gábor eltitkolt. Financiális okokból be is fejezik a bohócos kampányt, és újat sem indítanak. A hatodik Békemenetet persze megtartják.


Még mielőtt bárki aggódna: lesz újra Békemenet, március 29-én indulnak, hogy pont odaérjenek a Fidesz kampányzáró rendezvényére a Hősök terére – jelentették be a Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett megmozdulás arcai. Fricz Tamás politológus szerint a mostani menet célja kettős: hogy lezárják a posztkommunista korszakot és hogy elindulhasson a „modern, nemzeti szuverenitásra épülő részvételi demokrácia, erős civil kontrollal”. Emellett – tette hozzá – kiegyezésre van szükség jobb- és baloldal között. Ez nem lesz könnyű feladat, miután egy másik szervező, Bayer Zsolt kijelentette, hogy jelen pillanatban két világ van Magyarországon és nincs közöttük átjárás. (A Magyar Hírlap publicistája később módosított, hogy három világ van, eszébe jutott ugyanis a Jobbik is.) Bayer felidézte az első Békemenetet, még 2012. januárjából, amely előtt 20-30 ezer embernek is örültek volna, aztán mégis milyen sokan lettek. „Kieresztettük a fojtogató dühünket” – emlékezett a békés felvonulássorozat kezdetére. Elmesélte: maga Orbán Viktor mondta el, hogy az első Békemenet tartotta helyén a kormányt. „Nyugaton eldöntött tény volt, hogy Orbánt leváltsák, ám a tömegtől megrettentek” – számolt be az eredményekről Bayer. A Békemenet szervezői nem titkolják, hogy szeretnék, ha a jelenlegi kormány maradna, azt ugyanakkor tagadták, hogy akcióikról egyeztetnének a Fidesz kampánystábjával. Bencsik András, Demokrata főszerkesztője szerint miután „szerencsés módon kiderült, hogy a Fidesz is akkor tartja kampányzáró rendezvényét, amikor a CÖF a Békemenetet, azt pedig meg sem tudnák tiltani, hogy a menet résztvevői meghallgassák Orbán Viktort”. Arról a jelenlegi kormányt támogató civil összefogás vezetői hallani sem akartak, hogy a Fidesznek bármi köze is lenne a CÖF-nek jutó támogatásokhoz. Pedig a jobboldali civilek sok pénzből gazdálkodhatnak. Lapunk – listaárakon számolva – 170 millió forintra tette a bohóckampány költséget, az átlátszó.hu és a Transparency International számításai szerint a CÖF teljes kampánya akár 570 millió forintba is belekerülhetett. Csizmadia László, a CÖF vezetője újfent felidézte, hogy a bohóc ötletét Kónya Pétertől (Szolidaritás) vették, aki  2011-ben bohócforradalmat hirdetett a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek elvétele miatt.


Csizmadia László a pénzről

Bohócügyben egy rövid interjút is készítettünk Csizmadia Lászlóval, a CÖF vezetőjével: - A bohócon kívül mivel készülnek még a kampányban? - Ebben a ciklusban vége, nem lesz folytatása. - Miért? - Elsősorban financiális okokból. - Eddig tartott a támogatóik lelkesedése? - A lelkesedés megmaradt, inkább azt mondanám, hogy ott állunk, ahol tartanunk kell. - Valóban 570 milliót költöttek, ahogy azt az kepmutatas.hu állítja?  - Amikor azt a számot leírták, csak a hasukra ütöttek. Bár Csizmadia László pontos összegekről nem akart beszélni, később engedékenyebbnek bizonyult és azt mondta, „Simon Gábor 240 milliója simán lekörözi a CÖF-öt”.


 

Békét kérnek a Békemenet szervezői

A hatodik Békemenettel kapcsolatban Csizmadia azt kérte, hogy „sem dobálással, sem a közénkkeveredéssel” ne zavarja meg senki a felvonulókat, akik azért menetelnek, hogy átadhassák Orbán Viktornak a Nemzeti Társadalmi Szerződést, amelynek egyik legfőbb pontja, hogy „az emberek bíznak a jelenlegi kormányban”. Széles Gábor milliárdos üzletember pedig arról beszélt, hogy a baloldal semmiből sem tanul, mert miután 2006. augusztus 20-án már történt tragédia az időjárás miatt, most március 15-én megint egy „rendkívül balesetveszélyes helyre”, az Erzsébet hídhoz szervezték a megemlékezésüket, így azt le is kellett mondani.