Kikezdte Merkel népszerűségét a menekültválság

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Egy friss felmérés jelzi Angela Merkel kancellár népszerűségének csökkenését Németországban: a támogatottsága csaknem két éve nem volt ilyen alacsony szinten a ZDF országos köztelevízió pénteken ismertetett adatai szerint.


A Politbarometer nevű felmérésben a szavazókorú népességet reprezentáló megkérdezettek mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetnek politikusokat. Angela Merkel most 1,9 pontot kapott, ami a legalacsonyabb érték a törvényhozási ciklus kezdete, 2013 ősze óta, és jelentős csökkenés a két hete végzett előző felmérésben regisztrált 2,4 ponthoz képest.

A kancellár így már csak a negyedik a politikusok népszerűségi rangsorában Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és a Merkel vezette CDU egyik tekintélyes parlamenti képviselője, Wolfgang Bosbach után a Politbarometer felméréseket a ZDF megbízásából 1977 óta készítő Forschungsgruppe Wahlen (Választási Kutatócsoport) nevű mannheimi intézet adatai szerint.

Szerdán a Forsa közvélemény-kutató intézet ismertetett Merkel népszerűségének jelentős csökkenését jelző adatokat. A Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megrendelésére készített reprezentatív felmérésben arra a kérdésre, kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót, a megkérdezettek 49 százaléka jelölte meg Angela Merkelt, míg egy héttel korábban 52 százalék volt ez az arány.

A Politbarometer szerint a németek 73 százaléka ugyan úgy véli, hogy a kancellár általában véve jól dolgozik, de a menekültválságban követett politikájával csak 50 százalék elégedett, és 43 százalék az elégedetlenek aránya. A többség továbbra is úgy gondolja, hogy Németország sikerrel megbirkózik a menekültválsággal, de az így vélekedők aránya a két héttel ezelőtti 62 százalékról 57 százalékra csökkent.

Közben 35 százalékról 40 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint Németországot túlterheli a nagyszámú menekült beáramlása. A megkérdezettek 47 százaléka szerint a menekültek százezreinek jelenléte hosszabb távon egyenlő arányban jelent előnyöket és gondokat Németország számára, míg 29 százalék szerint inkább a hátrányok, és 21 százalék szerint inkább az előnyök dominálnak.