Kiképzés és parádé egyben – Gripenek bevetése az FTC-stadion felett

Fotó: AFP / Attila Kisbenedek / AFP / Attila Kisbenedek

-

A légügyi hatóság után a Honvédelmi Minisztérium is megerősítette, hogy vadászgépek emelik a vasárnapi stadionátadó fényét. Egy repült óra a Gripenekkel állítólag tízmillió forint, miközben a magyar költségvetés mostohagyermeke épp a honvédelem, de a tárca szerint a parádé nem okoz többletköltséget, mert a tervezett, kiképzési órák terhére repülnek.


Nem csak az angol Chelsea vendégjátéka, hanem a Magyar Honvédség három Gripen típusú vadászgépének átrepülése lesz a fő attrakciója az FTC új stadionjának vasárnapi avatóünnepségén, illetve a pénteki főpróbán. A megnyitóünnepség forgatókönyvét a cink.hu hozta nyilvánosságra pénteken reggel, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) pedig a VS.hu kérdésére adott válaszában – közvetve – megerősítette az értesülést. „A Gripen típusú harcászati repülőgépekkel – a légijármű vezetők kiképzésével kapcsolatban – folyamatosan végeznek útvonal repüléseket, mely útvonalakban esetenként szerepelnek lakott területek fölötti légterek” – írta kérdésünkre az NKH, amely szerint ehhez nem kell külön engedély. „Jelen repülés is a hatályos jogszabályok által meghatározott magassági és sebességi korlátozások figyelembevételével zajlik” – utal tényként az átrepülésre a hatóság. Elkészült az FTC új stadionja A VS.hu az átrepüléssel kapcsolatban megkereste a Honvédelmi Minisztériumot (HM) is, de a tárca cikkünk megjelenéséig csak annyit válaszolt, hogy levelünket megkapta, és hamarosan válaszol arra (Frissítés: megérkezett a HM válasza, lentebb teljes terjedelmében közöljük). Szerettük volna egyebek mellett megtudni, hogy kinek a kérésére és kinek a döntése alapján repülnek vadászgépek az ünnepség felett, hogy mennyibe kerül a bevetés, illetve milyen forrásból finanszírozzák azt. Az NKH közleménye utal rá, hogy az átrepülés hivatalosan nem csak parádé, hanem része a pilóták kiképzésének – annak ellenére is, hogy a forgatókönyv szerint a Gripenek zöld-fehér csíkot húznak majd maguk után. Ez egyébként bevált gyakorlat hasonló eseményekkor: legutóbb tavaly augusztus 20-án repültek Gripen vadászgépek Budapest felett, akkor a Hősök terén tartott tisztavatás fényét volta hivatottak emelni. A kellemes és a hasznos – a parádé és a kiképzés – összekapcsolására azért van szükség, mert a vadászrepülőgépek üzemeltetése rendkívül drága. Az Air Power Blog szerint a Gripen-program teljes költsége repült óránként 10 millió forint felett van. A 14 darab géppel évente repülhető 1600-1800 óra pedig kevés ahhoz, hogy kihasználják a Gripenek összes fegyverrendszerének összes lehetőségét, vagyis a parádézás „erőteljesen megkérdőjelezhető”.

Régóta a katonákon spórolnak

A Gripenek látványos átrepülése különösen érdekes annak tükrében, hogy a magyar védelmi kiadások évek óta stagnálnak, illetve csökkennek, és messze elmaradnak a NATO elvárásaitól. Még 2012-ben született egy kormányhatározat arról, hogy 2013-tól 2015-ig a spórolás jegyében a 2012-es szinten biztosítják a Honvédelmi Minisztérium költségvetési támogatását, vagyis legalább 215,6 milliárdot szánnak erre a célra. Ez nem mindig sikerült, mint az a költségvetési és zárszámadási törvényekből kiolvasható. A Honvédelmi Minisztérium költségvetési támogatásai az elmúlt években:
  • 2010. - 268 343,5 millió HUF (tény)
  • 2011. - 234 705,4 millió HUF (tény)
  • 2012. - 215 690,9 millió HUF (tény)
  • 2013. - 217 349,1 millió HUF (terv)
  • 2014. - 212 745,1 millió HUF (terv)
Az említett határozat – ahogy a korábbi évek hasonló döntései – azt hivatott jelezni a NATO felé, hogy most még spórolunk ugyan egy kicsit, de hamarosan nekiállunk teljesíteni az elvárásokat: a NATO előírás szerint ugyanis a GDP két százalékát kellene védelemre fordítani. A legfrissebb magyar ígéret szerint 2016-tól kezdik el évente 0,1 százalékponttal emelni a HM költségvetését, hogy 2022-re elérje a GDP 1,39 százalékát. Csakhogy mindig közbejön valami, július közepén például a kormány döntött az idei hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről. A kormányhatározat szerint 110 milliárd forintos zárolásra van szükség, amiből HM-re 3,2 milliárd forint jut. Ez feltűnt Demeter Márta szocialista képviselőnek is, aki írásbeli kérdést intézett Hende Csaba miniszternek az ügyben. Hende szerint viszont a képviselő téved, hiszen a zárolt pénz nem vész el, plusz idén eddig a kormány 6,3 milliárd forint plusz támogatásról döntött a költségvetési támogatási előirányzaton felül.

A HM válasza a Gripenekkel kapcsolatban - szó szerint

„Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy a Magyar Honvédség olyan XXI. századi képességgel rendelkezik, amelyet a negyedik generációs vadászgépek, azaz a Gripenek képviselnek. Különösen örömteli, hogy a Gripen Bérleti Megállapodás 2012-es sikeres módosításának köszönhetően a tárca – a korábbinál lényegesen kedvezőbb feltételekkel – egészen 2026-ig biztosította, hogy a Magyar Honvédség rendelkezésére áll ez a légtérvédelmi képesség. Mindennek fényében mi sem természetesebb, hogy egy olyan jeles eseményen, mint annak az állami beruházásként megvalósuló új létesítménynek az avatóján, amely Magyarország egyik gazdag hagyományokkal rendelkező labdarúgó csapatának is otthont ad, a Magyar Honvédség a nagyközönségnek is bemutathatja a Gripeneket. Az eseményen való megjelenés a tárcának többletköltséget nem jelent, ugyanis azt a pilóták és a gépek az éves tervezett repülési órák keretein belül hajtják végre, a repülés pedig – kiképzési feladatként – támogatja pilótáink szakmai felkészülését. A Gripenek repülését az esemény szervezői javasolták és a HM támogatja, mert ezáltal ez az ünnepi sportesemény még különlegesebbé tehető és a Magyar Honvédség kötelékében dolgozó Gripenek és a pilótáink szakmai tudása a nagyközönség számára is bemutatható. A repülés természetesen a biztonsági előírások és a lakott terület feletti repülési magasságra vonatkozó szabályok betartásával történik, a feladat végrehajtása pedig nem jár nagyobb kockázattal, mint más, hasonló kiképzési repülés. Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan jeles eseményen, mint az állami beruházásként megvalósuló új sportlétesítménynek az avatója - amely Magyarország egyik gazdag hagyományokkal rendelkező labdarúgó csapatának is otthont ad - a Magyar Honvédség bemutathatja a Gripeneket.”