Kikaptak Görbiczék a lengyelektől, félő, hogy oda az olimpia

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Borzalmasan kezdtünk, amikor pedig magunkra találtunk, megsérült Tomori, majd a hajrában Görbicz is, és nem bírtuk erővel az utolsó perceket. Nincs negyeddöntő, nincs olimpiai kvalifikáció, nincs olimpia.


Kézilabda-vb, nyolcaddöntő:
Magyarország–Lengyelország 23-24 (14-13)
Herning, játékvezetők: Lah, Sok (szlovénok).
MAGYARORSZÁG: Kiss É., Bíró (kapusok), Bódi, Erdősi, Görbicz 3, Hornyák 5, Kovacsicz, Kovacsics 2, Mayer 1, Planéta, Szamoránsky, Szekeres, Szucsánszki 5, Tomori 1, Triscsuk 2 (1), Zácsik 4. Szövetségi kapitány: Németh András.
LENGYELORSZÁG: Gawlik, Wysokinska (kapusok), Achruk 4, Gadzina, Kobylinska 3, Kocela 1, Kudlacz-Gloc 8 (1), Kulwinska 3, Labuda, Niedzwiedz 2, Pielesz, Sadej 1, Stachowska 1, Stasiak, Zalewska 1, Zych. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.
Kiállítások: 8, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 2/1, ill. 1/1.

Azt már tíz nappal ezelőtt is tudtuk, hogy a világbajnokság nyolcaddöntője lesz a torna legfontosabb mérkőzése – ugyanis ezt kell megnyerni ahhoz, hogy jövő tavasszal ott lehessünk valamelyik olimpiai kvalifikációs tornán, azaz reális esélye legyen a válogatottnak kijutni a riói olimpiára.


Tomori sérülése után feltámadt a csapat, a végén azonban hiányzott egy vezér a pályáról


Szombat este derült ki, hogy miután a második helyen végeztünk a csoportban, ezért a B csoport 3. helyét (3 győzelem, 2 vereség) megszerző lengyelekkel fogunk találkozni. Németh András egyet cserélt a keretben, a nem teljesen egészséges Bulath Anita helyét Hornyák Dóra vette át.

A lengyelek szemmel láthatóan nagyon felpörögve ugrottak bele a meccsbe, és hat perc után 4-2-re vezettek. Különösen a HC Leipzig balátlövője, Karolina Kudlacz volt elemében, aki három gólt lőtt ebből a négyből. Nem nagyon találtuk a ritmust, főleg támadásban akadozott a gépezet, sorra adtuk el a labdákat, amiből kaptuk az indítás gólokat, és a 12. percben három gól volt közte (3-6).


Jellemző kép a mérkőzésről, Szucsánszkinak nem sok esélyt adtak a lengyelek


Németh András időt kért, az egyperces értekezlet alatt pedig azt, hogy higgadtan, precízen, a megbeszéltek szerint hajtsák végre a lányok a figurákat. A játékvezetők megtették a szívességet, hogy kiállították Kudlaczot, de Tomorit újra lesáncolták, az ellentámadásból pedig gólt kaptunk. Kiss Éva nem tudott most lövést fogni, a helyére jött Bíró Blanka, Zácsik pedig meglőtte a harmadik gólját, majd’ tízperces magyar gólcsendnek vetve véget, de így is 2-1-re buktuk az emberelőnyt, majd kaptunk még egyet, és Németh András a 16. percben újra időt kért (4-10). A túloldalon a lengyelek dán edzője, Kim Rasmussen adta a tanácsokat – reméltük, hogy most nem járunk úgy egy dánnal, mint a tavalyi Eb-n.


Tíz perccel a szünet előtt látszott először, hogy akarunk valamit a meccstől, Tomori és az első felnőtt vb-meccsét játszó Hornyák Dóra is gólt lőtt, Bíró védett (11-8). Viszont a következő támadásnál Tomori ütközött Kudlaczcsal, és a hangos zokogás semmi jót nem sejtetett, valószínű, hogy elszakadt a szalag a bal térdében. Triscsuk gólt lőtt, sáncolt, Bíró ziccert védett, Hornyák két góljával pedig a 25. percben utolértük a lengyeleket (11-11). A következő góljával pedig már vezettünk! És előnnyel mentünk szünetre is (14-13).


Most Bíró Blanka is kevesebb bravúrt tudott bemutatni


A második félidőt a kapusok kezdték a legjobban, Bíró és Wysokinska is szép védéseket mutatott be. Támadásban megint nehezen kerültünk helyzetbe, viszont legalább jól védekeztünk. Az ötperces gólcsendet végül Zácsik törte meg, a jó példát pedig Szucsánszki is követte (16-13). Időt kértek a lengyelek, Rasmussen edző most már nem volt annyira nyugodt. A lengyelek csak a 8. percben találtak először a kapunkba, amire Szucsánszki egy tíz méterről, estében ellőtt demoralizáló góllal válaszolt. Aztán három elbénázott támadás után kaptunk három gólt, és a 42. percben máris egyenlő volt (17-17).


Az utolsó negyedórát újra kétgólos előnnyel kezdhettük, miután Görbicz lőtt egy igazi „görbiczes” (talpról, derékmagasságból elengedve) gólt. Aztán 20-20 után még egyet. A szívós lengyelek ugyanis újra és újra kiegyenlítettek. A 49. percben Mayer Szabinát állították ki (ez volt az első magyar kétperces büntetés), és reméltük, hogy ez nem lesz vízválasztó. Gólt lőni ugyan nem tudtunk, de csak eggyel mentek el a lengyelek, így léptünk be az 52. percbe (21-22), amikor mi is kaptunk egy emberelőnyt. Görbicz lőtt is egy gólt, utána viszont ő is sántikálva hagyta el a pályát, és Kudlacz jóvoltából 1-1-el zártuk az emberelőnyös szakaszt. Az átlövő aztán újra betalált, Németh András pedig időt kért (22-24).


Hornyák Dóra parádés bemutatkozása is szomorú véget ért


Az utolsó öt percet egygólos lengyel előnyről kezdtük, és újra nem nagyon találtuk a ritmust támadásban. Pedig nagyon kellett a gól... A léc ugyan megmentett egyszer bennünket, de képtelenek voltunk gólt lőni, senkinek nem volt ötlete, senki nem mert vállalkozni, majd, amikor mégis, Szucsánszki lövését védte Wysokinska (59. perc, 23-24). Kikaptunk, ezzel pedig nagyon nehéz helyzetbe került a csapat az olimpia ügyében. I

Az egyetlen vigasz, hogy egy nagyon halvány esélyünk még így is maradt azonban: a kvalifikációs torna elérésére. Ehhez az kell, hogy Norvégia nyerje meg a vb-t, így az Európa-bajnoki kvóta az Eb-döntőben vesztes Spanyolországnak jut, Montenegró verje meg Angolát (ezzel nem lesz gond), valamint, hogy Montenegró, és Franciaország is az első hét között végezzen, számolgat az Út a riói olimpiáig nevet viselő Facebook-oldal.„A végjátékra nagyon leszűkültek a lehetőségeink, hiába volt pedig sok variációnk, Tomori és Görbicz sérülése áthúzta a számításainkat – mondta a mérkőzés után Németh András szövetségi kapitány. – Nagyon elfáradtunk, többen is annullálták magukat, nem maradtak variációs lehetőségeink. Sokat lépne előre a magyar kézilabda, ha meg tudnánk fejteni, hogy mikor miért vagy miért nem pörgünk fel eléggé. Én nem tudtam eljutni a megfejtésig. Ma legalább annyit megtettünk, hogy fel tudtunk állni, meccsbe tudtunk jönni a két sérülés ellenére is. 10-4-es lengyel vezetésnél is bíztam a csapatban, voltak tartalékaink, például Hornyák, akit nem ismerhettek. Az viszont baj volt, hogy a nagy erőlködésben Szucsánszki Zita teljesen lenullázódott, így a végjátékban ő már nem tudott segíteni, és ezt tetézte még Görbicz sérülése.”


Németh András

Németh András hiába forgatta a csapatot, nem tudta átlendíteni a csapatot a holtponton


„Nehéz bármit is mondani – kezdte Szekeres Klára. – Belealudtunk a meccs elejébe, egyértelmű, hogy az elején rontottuk el, amikor hagytuk, hogy megcsináljanak a lengyelek mindent, amiről tudtuk, hogy majd meg akarják csinálni. Utána azért összeszedtük magunkat, de a végére felőrlődtünk, teljesen elfáradtunk. De mindenki odatette magát, küzdött a csapat, amíg bírta erővel.”


Az Út a riói olimpiáig Facebook-oldal számítása szerint az egyetlen szalmaszál a riói olimpiai kvalifikációs torna elérésére: Norvégia nyerje meg a világbajnokságot (így az Európa-bajnoki kvóta Spanyolországnak jut), Montenegró verje meg Angolát (ez reális), és Montenegró, valamint Franciaország az első hét között végezzen.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!