Kikapott Rijekában a Szolnok, de ott lesz a póló-BL Final Sixben

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

HÁTTÉR

A Szolnok hatcsapatos főcsoportjából másodikként jutott be a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjébe, mivel a csoportkörös szakasz szombati zárófordulójában alulmaradt a horvát Primorje Rijeka vendégeként.


Eredmény, BL-főtábla, B csoport, 10. (utolsó) játéknap:

Primorje Rijeka (horvát) – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC 9-7 (1-3, 2-0, 2-2, 4-2)

a magyar csapat góldobói: Kis, Varga Dénes, Tóth M., Varga Dániel, Aleksic, Mitrovic, Gocic 1-1


A Szolnok abban a tudatban szállhatott medencébe Rijekában, hogy ha nem kap ki, csoportelső marad, ami azt jelenti, hogy közvetlenül az elődöntőbe jut a sorozat végjátékában. Vagyis ebben az esetben a BL május 28. és 30. között Barcelonában rendezendő hatos döntőjének, az úgynevezett Final Sixnek a nyitónapján pihen, és csak másnap, a legjobb négy küzdelmébe kapcsolódik be. Az előjelek kiélezett csatát ígértek, már csak azért is, mert a Szolnok az első összecsapást idehaza 13-12-re nyerte.

A szombati mérkőzés magyar góllal kezdődött: az olimpiai bajnok center, Kis Gábor talált be a nyitónegyed derekán (0-1). A folytatásban az ötkarikás győztes és világbajnoki aranyérmes Varga Dénes, majd Tóth Márton is eredményes volt, és csak a játékrész utolsó pillanataiban tudott szépíteni a házigazda (1-3). A második negyedben közelebb kerültek a rijekaiak, mi több, a nagyszünet előtt egyenlíteniük is sikerült (3-3).

A harmadik nyolc percben viszont a Szolnok talált be először: az idősebbik Varga fivér, a csapatkapitány és öccséhez hasonlóan olimpiai és világbajnok Dániel lőtt hibátlanul (3-4). A negyed közepe táján ötméteresből egyenlített a horvát csapat (4-4). A magyar gárda egyik szerb légiósa, Milan Aleksic lőtt távolról hatalmas gólt, ám ez sem maradt válasz nélkül (5-5).

A zárónegyed nyitányaként egy másik szerb, Stefan Mitrovic elhajlásos lövésből vette be a horvát együttes kapuját (5-6), majd 6-6 után a Szolnok harmadik szerb légiósa, Zivko Gocic is betalált (6-7). A Rijeka azonban bő három perccel a vége előtt átvette a vezetést (8-7). A magyar kísérletek már nem vezettek eredményre, és az utolsó percben, emberhátrányban kapott góllal végleg eldőlt a meccs a vendéglátók javára, akik 9-7-re nyertek, így elorozták a Szolnoktól a csoportelsőséget. A magyar csapat főcsoportjából másodikként került tovább a barcelonai hatos fináléba.


Nagyon csalódott vagyok az eredmény miatt, de egyben büszke is vagyok a játékosaimra, mert nagyot küzdöttek. (...) A Rijeka mindig jól játszik, gratulálok nekik a győzelemhez. Volt időnk azon gondolkodni, hogy a második hely mit jelent, így jelen pillanatban nem kívánok azzal törődni, hogy mi lehet május végén a Bajnokok Ligájában. Felszállunk a buszra, és innentől kezdve a magyar bajnokság érdekel engem és a csapatot is.

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője


Korábban, A csoport:

ZF-Eger – CNA Barceloneta (spanyol) 11-6 (5-3, 0-1, 3-1, 3-1)

Győzelmével az Eger is tagja lett – szintén csoportmásodikként – a BL hatos döntőjének.