Kik, honnan, hová? Itt a globális menekülttérkép

Fotó: MTI/MTVA / Rapanisz Sztefanosz

-

Honnan jönnek a menekültek? Merről közelítik Európát? Hol van kerítés az útjukban? A geoinformatikával foglalkozó Esri térképén minden kérdésre választ talál.


Megdöbbentő adatsorokat tartalmaz az Esri menekültügyi térképe. Csak 2014-ben világszerte 14,4 millió ember menekült el hazájából (még 45 millió szintén otthona elhagyására kényszerült, de nem ment külföldre). A legtöbben török (1,6 millió), pakisztáni (1,5) és libanoni (1,15) menekülttáborokban húzzák meg magukat, de Etiópiában és Kenyában is több százezren élnek sátortáborokban.

Az ENSZ és az Egyesült Államok külügyminisztériumának adataira támaszkodó térképről kiderül, hogy csak Szíriában 7,6 millió embert otthona semmisült meg az összecsapásokban. Ebből több mint kétszázezren meghaltak a harcokban, négymillióan pedig arra kényszerültek, hogy elhagyják az egykor virágzó országot.A menekülés irányát bemutató térképről jól látszik, hogy Szíriából egy tengeren és legalább három vasfüggönyön kell átjutnia annak, akit az elkeseredettsége útnak indít. Igaz, a napról napra változó európai bevándorláspolitika nyomán a határzárak száma és hossza csak nőhet.

Van térkép, amely a menekültek származását mutatja. Afganisztán és Szíria vezet, de szinte nincs olyan ország a Földön, ahonnan valaki ne próbálna útnak indulni, csupán Grönlandról és Izlandról nem menne senki. Még a mostani menekülthullám egyik fő befogadójának, Németországnak is volt 176 olyan állampolgára, aki inkább máshol kért menedékjogot.

Magyarországról 1267-en mentek el 2014-ben, ebben az adatban nyilván nincs benne az a több százezer ember, aki uniós állampolgárként Nyugat-Európában keresi a boldogulást.

Tragikus képet mutat az a térkép, melyen azok az adatok szerepelnek, hogy a világ melyik részén hal meg a legtöbb menekült. Látszik, hogy a bevándorlók számára a legveszélyesebb a tengeri átkelés, 2015 augusztusáig csak a Földközi-tengerbe 2800-an fulladtak bele. Hasonlóan problémás a Bengáli-öböl térsége is, ahol kétszer annyian haltak meg, mint az Egyesült Államok mexikói határszakaszán.

A kaliforniai székhelyű Esri a világ egyik legnagyobb geoinformatikai cége, melyet 1969-ben alapítottak. Fő profilja, hogy földrajzi és egyéb térinformatikai adatok alapján térképeket készít. Magyarországon 1989 óta van jelen a cég.