Kijev tovább akciózik Kelet-Ukrajnában

Fotó: AFP/Alexander Khudoteply / AFP/Alexander Khudoteply

-

Az ukrán államfő és a belügyminiszter is megerősítette, hogy folytatódik az úgynevezett terrorellenes művelet Kelet-Ukrajnában. Egészen addig, amíg „terroristák terrorizálják” az ottani lakosságot.


Ezt a kifejezést Arszen Avakov belügyminiszter használta. Azt mondta, egyelőre indokolatlan lenne leállítani a terrorellenes műveletet Luhanszk és Donyeck megyében. Vasárnap Ukrajna e két megyéjében tartottak függetlenségi népszavazást a szakadárok; hírek szerint a referendumon az önállósodás egyhangú támogatást kapott. A belügyminiszter szerint a május 25-i elnökválasztás idejére provokációk készülnek, de a rendőrség kész útjukat állni. Meggyőződését fejezte ki, hogy a két kelet-ukrajnai szakadár megyében is megtartják a szavazást. A belügyminisztérium kockázati mértékük alapján övezetekre osztotta fel az országot; a hatóságok „nagy és hipernagy” figyelmet szentelnek nekik - tette hozzá Avakov.  


A Kijevben tárgyaló Frank-Walter Steinmeier azt reméli, hogy a tervezett kerekasztal-tárgyalások hozzájárulnak az oroszbarát szakadárok lefegyverezéséhez és a légkör javulásához Ukrajnában, a májusban esedékes elnökválasztás előtt. Steinmeier hangsúlyozta, hogy a május 25-i elnökválasztásnak kulcsfontosságú szerepe lesz az ukrajnai válság leküzdésében. „Támogatjuk a nemzeti párbeszéd elindítására irányuló erőfeszítéseket is, ukrán vezetés alatt, itt, Ukrajnában, központi szinten és a régiókban megrendezendő kerekasztal-egyeztetések keretében” - mondta a német külügyminiszter.