Kijev nem veti be a hadsereget - Moszkva színt vallott

Fotó: Flickr

Csütörtökön is folytatódnak az ellenzéki tüntetések az ukrán fővárosban, mert az ország kormánya visszalépett az Európai Unióhoz való csatlakozástól. Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kijevben a héten kivezényelték a rohamrendőröket. Janukovics kormánya megnyugtatta Washingtont. Az éjszaka nyugodt volt, a tüntetők barikádokat építettek.


Chuck Hagel, az amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett Pavlo Lebegyevl ukrán miniszterrel. Az ukrán kormányzat biztosította az Egyesült Államokat, hogy nem vezényelnek katonákat a kormányellenes tüntetések leverésére. Washington aggodalmát fejezte ki a rohamrendőrség kijevi fellépése után, felhívták Janukovics elnök kormányának figyelmét arra, milyen veszélyekkel járna, ha a hadsereget bármilyen formában bevonják a tüntetések megfékezésébe. A Pentagon szóvivője, Carl Woog közölte: Hagel önmérsékletre szólította az ukrán hatóságokat; John Kerry amerikai külügyminiszter pedig azt mondta: „Washington viszolyog attól, hogy az ukrán hatóságok rohamrendőrökkel, földgyalukkal és gumibotozással válaszoltak a békés tüntetők fellépésére”. Lebegyev biztosította arról az amerikai kormányt, hogy Viktor Janukovics elnök álláspontja szerint nem mozgósítanak fegyveres erőket a tüntetők ellen. Az ukrán miniszter azt is megígérte, hogy Hagel üzenetét személyesen adja át az államfőnek. Az amerikai külügyminisztérium korábban  bejelentette, hogy minden eszközt mérlegel, hogy rábírja az ukrán kormányt a tüntetők meghallgatására. Ukrajnában csütörtökön is folytatódtak a tiltakozó akciók amiatt, hogy a kormány a múlt hónapban visszalépett az Európai Unióval kötendő társulási megállapodás aláírásától.Suvalov: Moszkva túl kemény volt

„Lehetséges, hogy Moszkva túl kemény lépéseket alkalmazott Ukrajnával szemben, de azokat kizárólag a jogi keretek között tette” - nyilatkozta Igor Suvalov, az orosz miniszterelnök első helyettese washingtoni látogatása során. Moszkva ellenlépésekkel fenyegette meg Kijevet, ha az európai uniós szabadkereskedelmi övezetéhez csatlakozik, szemben a fehérorosz-kazah-orosz vámunióval - nyilatkozta újságíróknak az orosz politikus. Suvalov közölte, hogy Oroszország kész bármilyen formátumban tárgyalni Ukrajnával a vámuniós kapcsolatokról. Azt is kijelentette, hogy a szomszédos ország maga dönti el, tovább folytatja-e a tárgyalásokat az európai uniós szabadkereskedelmi övezetről, vagy szorosabb gazdasági kapcsolatokra törekszik Oroszországgal.


Nyugodt volt az éjszaka Kijevben

Nem történtek incidensek a kijevi központi téren, a tüntetők csak újjáépítették és megerősítették a barikádokat, amelyeket az előző éjszaka bontottak el a rendőrök. Helyszíni beszámolók szerint a Függetlenség terén ezúttal nem voltak rohamrendőrök. A tüntetők a főtéren felállított színpadon fellépő művészek előadásait hallgatták. Építési törmelékkel megtöltött zsákokból, illetve jégből és hóból építettek torlaszokat, amelyek helyenként 3-4 méter magasak.