Kijev: Moszkva áll a zsarolóvírus mögött

-

Az orosz biztonsági szolgálatok állnak az egyes szakemberek által Petyának nevezett internetes zsarolóvírus mögött, amely a héten okozott kárt, először Ukrajnában, majd szerte a világon - állította szombaton az SZBU ukrán biztonsági szolgálat, és szerinte a hackerek célja fontos adatok megsemmisítése és pánikkeltés volt.


A hackerek ugyanazok voltak, mint akik tavaly decemberben megtámadták az ukrán energiahálózatot - tette hozzá az SZBU.

Ukrán politikusok már rögtön a keddi támadás után Oroszországot vádolták. A Kreml szóvivője viszont "alaptalan, általános vádaskodásnak" nevezte a gyanúsítást.

A kiberbiztonsági cégek mindeddig nem tudták megállapítani, hogy ki követte el a támadást, de több cég már ajánlott megoldást a vírus ellen.

„A megismerhető adatok alapján - amelyek közül többet a nemzetközi kiberbiztonsági cégekkel való együttműködés keretében kaptunk meg - alapos okunk van azt gondolni, hogy ugyanaz a hackercsoport áll a támadás mögött, mint amelyik 2016 decemberében a Telebot és a Blackenergy nevű trójai programokkal megtámadta az ukrán pénzügyi rendszert, valamint több közlekedési és energiaipari létesítményt. Ez az orosz különleges szolgálatok szerepét bizonyítja" - olvasható az SZBU közleményében.