Kijev kolosszális orosz fenyegetésről beszél

Fotó: MTI/EPA / Szerhíj Dolzsenko

-

Petro Porosenko ukrán elnök szerint az oroszok átfogó invázióra készülnek Kelet-Ukrajnában, az EBESZ megfigyelői arra figyelmeztetnek, hogy a szakadárok újabb, jelentős fegyverkezésbe kezdtek, a német külügyminiszter szerint pedig ellenőrizhetetlenné válhat a helyzet Ukrajna keleti felében.


Bár Oroszország még mindig tagadja, hogy orosz katonák szítanák a feszültséget Kelet-Ukrajnában, Porosenko szerint jelenleg már 9000 orosz csapat tartózkodik az említett területen – írja a BBC.


Jelenleg a Donyeck megye nyugati részén található Maryinkában és Krasnohorivkában a legsúlyosabb a helyzet, pillanatnyilag itt a legkeményebbek az összecsapások. Az EBESZ megfigyelői szerint Maryinka térségében a szeparatisták nehézfegyvereket vetnek be.

Kijev szerint az elmúlt 24 órában 5 katona vesztette életét, a szeparatisták viszont 15 ember elvesztéséről számoltak be az elmúlt egy napban, kiemelték, hogy vannak a halottak között civilek is.

Az EBESZ szerint, a megfigyelők megpróbálták felvenni a kapcsolatot a szeparatisták vezetőivel, hogy hagyják abba a harcot, de a vezetők nem kívántak velük tárgyalni. Ehhez képest az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov azt állítja, hogy a kijevi hatóságok veszélyeztetik a minszki egyezményt, és Lavrov szerint Kijev visszautasít bármiféle közvetlen tárgyalást a szeparatistákkal.Steinmeier: ellenőrizhetetlenné válhat a kelet-ukrajnai helyzet

Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy a német kormány „mély aggodalommal" követi a kelet-ukrajnai fejleményeket, és attól tart, hogy kisiklik a válságkezelő folyamat és ismét a fegyvereké lesz a főszerep. Szerinte ezt mindenképpen meg kell akadályozni, ezért Berlin még júniusra újabb tanácskozást tervez az úgynevezett normandiai négyek - Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország - külügyminiszterinek részvételével.


A német diplomácia vezetője szerint elsősorban az oroszbarát szakadároknak és Moszkvának kell tennie a fegyverek elhallgatásáért. A szakadároknak a minszki megállapodás szellemében eljárva ki kell vonniuk a nehézfegyvereket a megállapodásban kijelölt övezetből, az orosz vezetésnek pedig latba kell vetnie befolyását a szakadároknál, hogy tartsák tiszteletben a tűzszüneti előírásokat.Moszkva véleménye továbbra is ugyanaz: az ukránok provokálnak

Moszkva szerint a közelgő európai uniós csúcstalálkozó miatt újultak ki a fegyveres harcok Kelet-Ukrajnában - közölte csütörtökön az RBK orosz hírügynökség a Kreml szóvivőjére hivatkozva. Dmitrij Peszkov szerint azonban Kijev a június 25-26-ra tervezett csúcstalálkozó előtt - az Oroszországra gyakorolt nyomás fenntartása érdekében - „feszíti a húrt". Az orosz államfő szóvivője azt mondta, hogy Ukrajna korábban is, „nem egy alkalommal tett a feszültség növelésére irányuló lépéseket" a nagy nemzetközi eseményekkel a háttérben. Megismételte a Kreml álláspontját, amely szerint a Donyeck-medencében fellángolt fegyveres összecsapások az ukrán fegyveres erőktől indultak ki, és ők provokálják a harcokat.