Kijavították a hibát a Plútó-szondán

-

A NASA vasárnap éjjel veszítette el a kapcsolatot a Plútóhoz tartó New Horizons űrszondával - a szonda 9 évre van úton -, a hibát hamar megtalálták, mostanra ki is javították.


A hiba kijavítása utána a NASA szakemberei abban bíznak, nemsokára a tudományos programot is folytatni tudják. 81 percre veszítették el kapcsolatot a szondával.

A New Horizons, amely először veszi közelről „szemügyre” a Plútót, a törpebolygó holdjait és a Kuiper-öv néhány objektumát, 2006. január 19-én startolt a New Frontiers program első küldetéseként, és a tervek szerint 5 milliárd kilométer megtétele után július 14-én kerül a legkisebb távolságra a Plútótól, amikor is még mindig 12500 kilométer választja el a jeges égitest felszínétől.

Kilenc évig tartó útjának nagy részét hibernációban töltötte, januárban ébresztették fel a NASA tudósai, és akkor kezdett tudományos adatokat gyűjteni.

Hét műszere segítségével nagyfelbontású felvételeket készít, a törpebolygó és holdjai összetételét elemzi, a napszelet és a mágneses mezőket vizsgálja, tanulmányozza a Plútó légkörét, valamint pormintákat vesz. A naprendszer keletkezéséről is kiderülhetnek új részletek. Részletesen ebben a cikkünkben írtunk a Plútó-szondáról.