Kijátszotta a repülőtér biztonsági rendszerét egy újságíró

-

Tíz perc alatt be lehet jutni ellenőrzés nélkül az utcáról a frankfurti nemzetközi repülőtér előterébe, a repülőgépek kiszolgálására kijelölt területre – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) nevű vasárnapi német lap. Egy munkatársa játszotta ki ugyanis a legnagyobb német repülőtér biztonsági rendszerét.


Az újságíró csupán egy sárga láthatósági mellényt vett fel a ruhájára, és így anélkül jutott át három kapun a frankfurti reptér üzemi területén, hogy bárki is kételkedett volna abban, hogy jogosult a belépésre. Gyakorlatilag besétált a reptér azon területére, ahol az utasok ki- és beszállítása, poggyász-, posta- vagy áruszállítás, a repülőgépek karbantartása és parkolása folyik, ráadásul volt nála egy nagy táska, amelyben „bármi lehetett volna – írja a lap.

A repülőteret üzemeltető társaság, a Fraport egy szóvivője a beszámolóra reagálva közölte, hogy a cikk „téves riasztás”, mert az újságíró egy pillanatig sem tartózkodott biztonsági szempontból fontos, kiemelt területen. A FAS viszont azt írta, hogy a riporter akár robbanószerkezetet is elhelyezhetett volna parkoló repülőgépeknél.

A frankfurti repülőtér biztonsági rendszerét tavaly az Európai Bizottság ellenőrei játszották ki, nekik fegyvert és más tiltott, veszélyes tárgyakat sikerült átcsempészniük az utasellenőrző rendszeren.