Kijárási tilalom van az amerikai városban

Fotó: MTI/EPA / CAITLIN PENNA

-

Napok óta tartanak a zavargások az észak-karolinai Charlotte-ban. A városban rendkívüli állapotot hirdettek, éjféltől reggel hatig kijárási tilalom van érvényben.


A zavargások azután kezdődtek, hogy kedden egy rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen afroamerikai férfit. Az áldozat és a lövöldöző rendőr is afroamerikai. A 26 éves Brentley Vinsont szabadságolták, a nyomozás pedig elkezdődött. A kedd óta tartó zavargásokban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, néhány rendőr is megsebesült, az egyik tiltakozót lelőtték.

Az indulatokat pénteken tovább fokozta, hogy az agyonlőtt 43 éves férfi, a hétgyermekes Keith Lamont Scott felesége nyilvánosságra hozta a videót, amelyet a mobiltelefonjával készített a gyilkosság pillanataiban. A sokkoló felvételeken jól látható és hallható, hogy az asszony szól a férjének, szálljon ki az autóból, a rendőrt pedig többször figyelmezteti, hogy ne lőjön, mert a férjének nincs fegyvere, és az agysérüléses férfi csak a gyógyszeréért bújt vissza az autójába.


Ne menjenek

Hallható a rendőrök felszólítása is, hogy tegye le a fegyvert, a lövések után a feleség, Rakeyia Scott azonnal hívja a rendőrséget, és mentőket is kér. A mobiltelefonos videóból nem derül ki egyértelműen, volt-e a férfinél fegyver – a rendőrség mindenesetre azt állítja, hogy volt.

Charlotte polgármestere, Jennifer Roberts azt kérte a két elnökjelölttől, hogy ne látogasson a városba. Hillary Clinton szombaton ment volna a helyszínre, de elnapolta a vizitet. Donald Trump a jövő hétre – az indulatok remélt csillapodásának idejére – tervezett látogatást az észak-karolinai városba.