Kijárási tilalom is jöhet – szinte megállt az élet Párizsban

Fotó: AFP / FRANCOIS GUILLOT

-

A terrortámadások után bezártak a nevezetességek, rendőrök és katonák az utcákon. Közben álhírek is terjedni kezdtek, például egy újabb lövöldözésről.


Szükség esetén kijárási tilalmat vezethetnek be Párizs és Franciaország egyes részein – jelentette be Bernard Cazeneuve, aki felhatalmazta a helyi hatóságokat arra is, hogy csütörtökig megtiltsanak bármilyen nyilvános demonstrációt. Csütörtök délig ugyanis mindenképpen érvényben marad a rendkívüli állapot, amit a péntek éjszakai, 128 halálos áldozatot követelő terrortámadások után léptettek életbe.

Ötvenhárom embert már hazaengedtek a sérülteket ellátó párizsi kórházakból. Az elmúlt éjszaka több mint háromszáz embert – súlyos és könnyebb sérülteket és hozzátartozóikat – fogadtak be a kórházak. Többen tartós ápolásra szorulnak.

Közben Párizsban szinte megállt az élet: bezárt az Eiffel torony, a Louvre és a legtöbb mozi, illetve áruház. A Galérie Lafayette kinyitott ugyan, de egyik szárnyát hamarosan egy ismeretlen, magára hagyott csomag miatt evakuálták. Zárva tart a Disneyland és az Asterix park is, és a hétvégén nem lesznek sportesemények Párizsban és Il de France régióban. A metró ugyanakkor jár, csak a támadások helyszíneihez közeli megállók vannak lezárva.

A merényletek után 1500 katonát vezényeltek Párizsba, ahol egyébként is rendkívüli a rendőri és csendőri készültség. A támadások helyszínei közelében spontán emlékhelyek kezdtek kialakulni, a kordonoknál sokan helyeznek el virágokat és gyertyákat. A Bataclan koncertterem előtt, ahol a legtöbben haltak meg, egy zongorista játszott az áldozatok emlékére.A merényletek után, szombaton dél körül ellenőrizetlen információk kezdtek terjedni egy újabb lövöldözésről Párizs keleti elővárosából, Bagnoletből. A rendőrség nem erősítette meg. Más álhírek is gyorsan terjednek, például arról, hogy négy rendőrt megöltek volna a támadások során. A Le Monde című lap szerint egy rendőr sebesült meg az akcióban, illetve egy szolgálaton kívüli civil rendőr meghalt Charonne-nál, egy pedig megsebesült a Bataclanban.

Szintén ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy áll az esetleges túlélő terroristák és segítőik utáni hajsza. A Le Figaro szerint a hatóságok keresnek egy autót, de nem egyértelmű, milyen típusról van szó. Előkerült egy felvétel is, amit a Eagles of Death Metal zenekar frontemberének barátnője készített az egyik feltételezett támadóról Bataclan koncertteremben. A tetőtől talpig feketébe öltözött, hátizsákos alak látszik, pillanatokkal az első lövések előtt.

A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.