Kijárási tilalmat rendeltek el Floridában a hurrikán miatt

Fotó: AFP / STEFANY SANTACRUZ

-

Az Irma és a Katia veszítettek erejükből, de kelet felől közelít a José.


Letarolta az Irma hurrikán Kuba part menti városát. Az első jelentések nem említenek halálos áldozatokat. Az orkán éjszaka vonult át Villa Clara, Ciego de Ávila és Camagüey tartományok partvidékén. Az egyik leginkább érintett kikötő a nemzeti építészeti örökségbe sorolt hangulatos Caibarién, amelynek a tengerpart felőli utcáit, a város közel felét elnyelték az 5-6 méteres hullámok. Ez a város már soha nem tér magához – mondta egy lakos.

A hét kilométerrel beljebb fekvő Remediosban a hullámok helyett a 260 kilométeres sebességet is elérő szél pusztított, és csak a Kubában épült egyik első katedrális, a San Juan de los Remedios (1570) maradt épségben. A város a nagy tömegeket vonzó fesztiváljairól híres. A károkat még sehol sem mérték fel.

Az Irma 1932 óta az első 5-ös fokozatú hurrikán, amelynek a központja kubai földet ért. Havannát a szombat esti órákban éri el, de már csak hármas fokozattal. A fővárosban azzal számolnak, hogy az óriási hullámok áttörnek a parti védműveken, és akár ötszáz méterre is behatolnak az épületek közé. A város repülőteréről már csak Mexikó felé indulnak járatok. A hatóságok a fokozott készültséget egy kivételével az összes tartományra kiterjesztették.

A szomszédos szigetország, Bahama áram nélkül maradt a vihar miatt. Floridába vasárnap reggelre várják az ismét felerősödő orkán érkezését. Az USA szárazföldi területét 1851 óta csak háromszor érte el 5-ös erősségű hurrikán. Szombaton több megyében és városában – például Miamiban is – kijárási tilalmat rendeltek el. Miamiban a tilalom 12 órán át fog tartani helyi idő szerint este 7-től.

A Karib-térséget dúló másik orkán, a Katia trópusi viharrá gyengült, de kelet felől már közelít a 4-es fokozatú José is, amely miatt a francia hatóságok maximális készültséget rendeltek el Saint-Barthélemy és Saint-Martin szigeten. Mindkét szigeten 150 fővel megerősítik a csendőrséget, mert gyakori fosztogatásról érkeztek hírek Párizsba, ahol emiatt összeült a biztonsági kabinet.