Kiiktatta a parlamentet a venezuelai legfelsőbb bíróság

Fotó: AFP / RONALDO SCHEMIDT

-

Maduro hívei újabb csapást mérnek az államfő menesztését követelő ellenzékre.


Semmisnek nyilvánította az ellenzéki többségű parlament törvényeit a venezuelai legfelsőbb bíróság, mert feleskettek három képviselőt, akiket választási csalással vádolnak. A bíróság pénteki döntését csak kedden tették közzé. Az ítélet értelmében a decemberi választásokon ellenzéki többségűvé vált parlament által hozandó törvények érvénytelenek mindaddig, amíg a három törvényhozó semmibe veszi a bíróság határozatát.

A decemberi parlamenti választásokon elsöprő győzelmet aratott a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD), de a Nicolás Maduro elnökhöz húzó legfelsőbb bíróság megkérdőjelezte három képviselő megválasztásának törvényességét. A képviselőket azonban feleskette a parlament, mert a MUD szerint a kifogásokkal csak a kétharmados többséget akarták megakadályozni. A bíróság úgy találta, hogy az ellenzéki képviselők semmibe veszik a testület határozatait.

Múlt héten az ellenzék több százezer ember részvételével nagyszabású tüntetést tartott, hogy kikényszerítse az elnök eltávolításáról szóló népszavazást. Az ellenzék Madurót és kormányát okolja az országban kialakult súlyos gazdasági válságért, az óriási inflációért és az alapvető fogyasztási cikkek hiányáért.

Az ellenzék szerint a választási hatóságok akadályokat görgetnek a népszavazás elé, amelyen a jelenlegi állás szerint az elnök menesztésére voksolnának az emberek. Az időzítés nagyon fontos, ugyanis ha január 10-e után lenne népszavazás, akkor csupán annyi történne, hogy az alelnök venné át az államfői posztot megbízatása 2019-es lejártáig.

Maduro az országban kialakult állapotokért mások mellett a szerinte ellene politikai puccsot szervező ellenzéket vádolja. Korábban azzal is megfenyegette ellenlábasait, hogy megvonja tőlük mentelmi jogukat. Az elnök támogatói szerdára ellentüntetéseket szerveztek.