Kihúzzák a tervezetből a sajtó megfigyeléséről szóló részt

Fotó: Fidesz / István Hajdu

-

Tegnap cáfolta a kormány, hogy a szóban forgó felsorolás ügynökök küldését jelenti a szerkesztőségekbe, most az egész mondatot törölné.


Egy Pintér Sándor által október végén benyújtott törvénymódosítás szerint akár az online újságok szerkesztőségeibe is beülhetnének a nemzetbiztonsági szolgálatok emberei. Tegnap aztán ezt a hírt cáfolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ, szerinte ez csak félremagyarázása a passzusnak, amely igazából arról szól, hogy a távközlési szolgáltatóknál (például Telekom, Telenor) legyenek ilyen alkalmazottak.


A cáfolat a jelek szerint nem sikerült túl meggyőzőre, ma már egyenesen kihúznák ezt a részt a törvényből. Az Origo vette észre, hogy Vas Imre fideszes képviselő módosító javaslatot nyújtott be a törvényhez, melyben kihúzta az ominózus – a köznyelvben az online újságokra használt – tartalomszolgáltató kifejezést is a tervezet szövegéből – lásd az alábbi képet: Vas azt ajánlja, hogy a vastagon szedett, kapcsos zárójelben szereplő kifejezéseket töröljék a tervezetből.A képviselő állítólag azért tett így, mert a kormány tart az internetadó elleni demonstrációkhoz hasonló tüntetésektől.