Kihúzzák a talajt az ország egyik legjobb egészségügyi iskolája alól

-

A héten kapott tájékoztatást a budapesti Raoul Wallenberg Szakközépiskola arról, hogy intézményüket a tanév végén más iskolákba olvasztják be. A Klinikáknál található iskola épületére állítólag a Közszolgálati Egyetemnek van szüksége.


A Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) osztályvezetője az igazgató részére küldött tájékoztatásban azt írja, hogy az iskola több más intézménybe olvad be. Az intézmény jogutódja a Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola lesz.

  • a szociális szolgáltatásokat a Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola veszi át (itt többek között víz-, gáz-, fűtés- és klímaszerelőket, valamint épületgépészeket, nyomdászokat képeznek)
  • az oktatási szakmacsoportot a Wesselényi Miklós Műszaki Szakközépiskola, ahol technikusokat, műszerészeket képeznek
  • az egészségügyi szakmacsoport négy helyre kerül: a Bókay János Humán Szakközépiskolába, a Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskolába, a Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskolába és az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolába.
Utóbbi helyen egyébként többek között ácsokat, kőműveseket, bádogosokat, festőket, mázolókat, hidegburkolókat képeznek. Több mint 40 osztály több mint 1100 tanuló szóródik majd szét az említett intézmények között.


A KLIK szerint „2015. július 1-jét követően a tanulók jogviszonya, a pedagógusok és foglalkoztatottak munkavégzési helye átalakul a befogadó iskolák szerint. Tehát úgy zárul a tanítási év, hogy már tudják az érintettek, hogy hol folytatják a tanulmányaikat, a munkájukat”.

Az osztályvezető arra kéri az iskola igazgatóját, hogy a törvényeknek megfelelően legkésőbb április 30-ig küldje meg számukra az iskola alkalmazotti közösségének, az iskolaszéknek, a szülői szervezetnek és az iskolai diákönkormányzatnak a véleményét.


Az atv.hu úgy tudja, hogy az iskola vezetői korábban pletykákból értesültek az átszervezésről, amit többször is megkérdeztek a KLIK-nél, azonban az intézményfenntartó cáfolta a hírt.


A diákokkal szerda délelőtt közölték az intézmény megszüntetéséről szóló kormányzati döntést. Az atv.hu-t megkereste az iskola egyik dolgozója is, aki szerint „a gyerekek kétségbeestek”, mert azt sem tudni, hogy az osztályok egyben maradhatnak-e. A neve elhallgatását kérő alkalmazott úgy értesült, hogy a Nemzetvédelmi Egyetem költözik az épületbe, melyet egyébként 2004-ben teljesen felújítottak. Ekkor vette fel az iskola a svéd embermentő diplomata nevét is.