Kihűlésben meghalt Szifisz, a rejtélyes krétai krokodil

Fotó: AFP / LUIS ROBAYO / AFP / LUIS ROBAYO

-

Eddig a léte sem volt teljesen bizonyított, most holtan találták.


Többször látni vélték egy krétai víztározóban, de bizonyíték eddig nem volt rá, hogy a krokodil tényleg ott úszkál. Vasárnap azonban feldobta a Szifisznek (József) nevezett állat tetemét a víz, az állatorvosok pedig első ránézésre azt valószínűsítik, hogy a krokodil kihűlésben pusztult el. A biztonság kedvéért Szifisz testét további vizsgálatokra az irákliói természettudományi múzeumba küldik.

A kétméteres hüllőt valószínűleg két éve helyezte ki a vadonba a tulajdonosa, egy egzotikus állatokat tartó magánszemély. Tavaly óta többen is látni vélték az állatot, de az elfogására tett kísérletek sorra kudarcot vallottak, létezését csupán egy homályos fénykép igazolta, amelyen egy krokodilnak tűnő lény látszott alig kivehetően. Az állatot legutóbb február közepén vélték látni szemtanúk.

A rethimnói víztározóhoz sokan zarándokoltak el abban a reményben, hogy megpillanthatják a titokzatos hüllőt, az egzotikus állat valósággal a sziget nevezetességévé vált.

Az elmúlt hetek szokatlanul hidegek voltak Krétán, a hőmérséklet gyakran megközelítette a nulla fokot, a legendás hüllő valószínűleg e hideghullámnak esett áldozatául.