Kihátrál a kormány a kőbányai mecset építése mögül

-

A BorsOnline kormányzati körökből úgy értesült, hogy a bevándorlásellenes kampány miatt hátrált ki a kormány a kőbányai mecset építéséből. A 10. kerületi mecset Törökország támogatásával épült volna fel. A terveket korábban Orbán Viktor miniszterelnök is támogatta, ám kormányzati források szerint a mecset megépítése ellentétes lenne a Fidesz mostani kommunikációjával.Orbán Viktor miniszterelnök májusban a török támogatással megépíteni tervezett mecsetre még azt mondta, a kormány foglalkozik a kérdéssel, de még nem döntött.


„Magyarországon sok fizetős, vallásos külföldi diák van, aki nem tudja hol gyakorolni vallását. Ők elég komoly összegeket fizetnek, van olyan vidéki egyetemi város, amit jószerivel az arab világból érkező diákok tartanak fönn” - mondta Orbán Viktor.

A mecsetépítés ügyére Mesterházy Attila MSZP-s képviselő kérdezett rá. A politikus kérdéseire Rétvári Bence államtitkár azt írta, a templomok vagy mecsetek építése nem a kormány hatáskörébe tartozik, ez az adott egyház belső ügye. Rétvári az alaptörvényre hivatkozott, amely szerint az állam és a vallási közösségek különváltan működnek.