Kihalhat a kőris Európában

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Hasonló történhet, mint ami a szilfával a nyolcvanas években.


Egy felmérés szerint egész Európában kihalhat a kőris, írja egy ekológiai lap tanulmányára hivatkozva a BBC. Az egyébként Amerikából származó kőris európai kipusztulását két dolog okozhatja: egy Hymenoscyphus fraxineus nevű gombafaj, illetve egy smaragd kőris kéregrontó nevű bogár.

A gombafaj által okozott fertőzés 1992-ben bukkant fel Kelet-Európában, azóta az egész kontinensen elterjedt, mintegy kétmillió négyzetkilométeres területen. A betegség a fa leveleit pusztítja először el, majd az ágakat, a kérget, míg végül felemészti az egész növényt.


Kőris


Ez önmagában nem feltétlenül tudná kiirtani a kőrist Európában, ám a smaragd kőris kéregrontóval együtt igen. Utóbbi Ázsiában honos, ám Moszkvától nyugatra már terjed, és évente legalább 40 kilométert halad a kontinens belseje felé. Ez az állatka sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a kőrisre, mint a fent említett gomba.

A felmérés szerint hasonló történhet a kőrissel, mint a mint a nyolcvanas években szilfával, amikor azt egy fertőzés szinte teljesen egészében kiirtotta Európában.

A kőrisnek három alfaja található meg Magyarországon: a magas, a magyar és a virágos kőris.