Kigyulladt a rendőrökre támadó férfi autója

Fotó: MTI/AP / Matthieu Alexandre

-

A párizsi merénylő egyedül utazott. Egy gázpalack volt a csomagtartóban.


Szándékosan rendőrségi furgonba rohant egy autó hétfő délután Párizsban, a Champs-Élysées sugárúton. A sofőr meghalt, más nem sérült meg. Gérard Collomb belügyminisztert szerint a sofőr merényletet kísérlet meg. Az ütközés után az autó kigyulladt. A környéket a rendőrség lezárta, a metró nem áll meg a Champs-Élysées-Clemenceau megállónál.A sofőr egyedül ült a Renault Mégane-ban és fegyver volt nála. A rendőrök kihúzták a járműből, a lángokat a tűzoltók eloltották.

A belügyminiszter szerint "ismételten a biztonsági erőket támadták meg Franciaországban". Collomb azt mondta, hogy az autóban fegyverek és robbanóeszköz volt. A tűzszerészek az autó csomagtartójában egy Kalasnyikovot, több kézifegyvert és gázpalackot találtak.A támadó személyazonosságát még nem közölték, de nem hivatalos értesülések szerint a 33 éves, francia állampolgárságú férfit iszlamista radikálisként ismerte a rendőrség. A lakosságtól azt kérték, hogy kerüljék el környéket. A helyszíntől pár száz méterre van a köztársasági elnök hivatala is. A hírtelevíziók közvetítették a fehér Renault átvizsgálását.A nyomozók egy öngyilkos merénylő terrortámadásaként kezelik az ügyet, a vizsgálatot a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indította.

Április 20-án, három nappal az elnökválasztás első fordulója előtt ugyanitt egy 37 éves rendőrt fejbe lőtt, két másikat és egy német járókelőt megsebesített egy merénylő. A helyszínen lelőttek a támadót. Június 6-én egy algériai doktoranduszhallgató kalapáccsal könnyebben megsebesített egy rendőrt a Notre-Dame katedrálisnál.