Kigyulladt a cseh Nemzeti Múzeum

Fotó: MTI/EPA/Cseh tűzoltóság / Cseh tűzoltóság

-

Épp felújították az épületet, amely ezért üres volt, így a kiállítási tárgyak nem sérültek. Egy embert vittek kórházba.


Tűz ütött ki péntekre virradóra a felújítás alatt lévő prágai cseh Nemzeti Múzeum történelmi, Vencel téri épületében, és leégett a tetőrész faszerkezetének egy része – közölte Pavlína Adamcová, a prágai tűzoltóság szóvivője.

A helyszínre éjjel két óra körül kiérkező mintegy 150 tűzoltónak csak több mint háromórás küzdelem után sikerült megfékeznie a lángokat, az épület fő részében nem esett kár.

A kora reggeli jelentések szerint a tető faszerkezetének 200 négyzetméteres területén keletkeztek károk. Egy embert füstmérgezéssel kórházba szállítottak. A kár nagyságát egyelőre nem mérték fel.

„Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a múzeum történelmi épülete a felújítások miatt üres, és a kiállítási tárgyak biztonságban vannak” – mondta Michal Lukes, a múzeum igazgatója.

A tűz keletkezésének okát vizsgálják, az első feltételezések szerint összefüggésben lehet a felújítási munkálatokkal.

A cseh Nemzeti Múzeum 1891-ben épült neoreneszánsz stílusú épülete a Prága központjában lévő Vencel tér legjellegzetesebb műemléke. Felújítását tavaly kezdték el és 2018 őszén fejezik be. A tervezett költségek meghaladják az 1,35 milliárd koronát (15 milliárd forint).

Prágában az utóbbi években több tűzvész történt. 2005 decemberében leégett a Globe Színház. Az anyagi kár tízmillió koronát tett ki. 2008 októberében pedig leégett a híres szecessziós Ipari Palota egyik szárnya, a kár mintegy 200 millió koronára rúgott.