Kifutottak az EU-s munkák, megreccsent az építőipar

Fotó: AFP / JAY DIRECTO / AFP / JAY DIRECTO

-

Csaknem 20 százalékos volt a visszaesés februárban az egy évvel korábbi adatokhoz képest.


Az építőipari termelés volumene februárban 19,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - derül ki a KSH jelentéséből. A termelés csökkenését - csakúgy, mint az előző hónapban - részben az uniós forrásból végzett munkák múlt év végi befejeződése, részben a magas bázis okozta.

A termelés mindkét építményfőcsoportban visszaesett: az épületek építése 8,6, az egyéb építményeké 35,4%-kal. A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglalkozó vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakától.

A szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adat szerint az előző hónaphoz hasonlítva haloványan, 1,1 százalékkal emelkedett.

A KSH közlése szerint a megkötött új szerződések volumene viszont 8,7%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,9, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 1,2%-kal.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, február végén 40,4%-kal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 41,2%-kal magasabb, az egyéb építményeké 61,7%-kal kisebb volt. Az épületeken belül ipari és raktárépületek építésére kötöttek nagyobb szerződéseket.Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint a következő időszakban a lakásépítések válhatnak az építőipar motorjává, a lakásépítések növekedéséhez pedig az új lakások iránti fokozódó kereslet, ezzel összefüggésben a kormányzati lakásépítési program kibővítése és az új lakásokra vonatkozó áfakulcs csökkentése is hozzájárulhat.