Kifulladóban a választási kedv Tapolcán és környékén?

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A választásra jogosultak 21,79 százaléka, 15 663 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.


A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 13 óráig a jogosultak 33,01 százaléka (23 695 választó) szavazott ebben a választókerületben. Ez már időarányosan alacsonyabb részvételt jelez, mint februárban Veszprémben, ahol az ellenzék közös jelöltje nyerni tudott. Érdekes, hogy a reggeli órákban még magasabb volt az urnákhoz járuló választók aránya, mint Veszprémben februárban.


Területi lebontásban azonban már sokkal árnyaltabb a kép: a helyi Jobbik-fellegvárnak tartott Tapolcán például a választók 29 százaléka szavazott már, ez az arány az MSZP-hátországnak számító Ajkán 20,55, míg a Fideszhez húzó Sümegen 21,42 százalék.


Összességében lanyhuló választási kedvet jeleznek a számok


Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében (Tapolcán és környékén) azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.