Kiengedték a börtönből a volt horvát kormányfőt

Fotó: AFP / HRVOJE POLAN / AFP / HRVOJE POLAN

-

Ivo Sanader azt nyilatkozta, alkotmányellenesen tartották fogva, hiszen nincs ellene jogerős ítélet.


Elhagyta a remetineci börtönt Ivo Sanader volt horvát kormányfő szerdán késő délután a zágrábi megyei bíróság tanácsának aznapi döntése alapján.

Sanader, akit az épület előtt ügyvédei vártak, a börtön parkolójában újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy elégedetlen a horvát igazságszolgáltatással, és már rég szabad lehetne, ha a bíróság összevontan, nem pedig külön-külön tárgyalta volna mindegyik ügyét. Ez szerinte alkotmányellenes, és példátlan is az európai jogban.

„Ebből is látszik, hogy politikai leszámolás áldozata vagyok” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nincs ellene jogerős ítélet, és továbbra is harcol, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Sanader ellen korábban több ügyben is vádat emeltek: a Mol-Ina vesztegetési ügyben első fokon 10 évet, majd a legfelsőbb bíróságtól 8 és fél évet kapott, de az ítéletet az alkotmánybíróság megsemmisítette. Ügyét épp két hete kezdték újratárgyalni, de immár összevontan egy másik üggyel, amelynek főszereplője a Hypo Bank. Börtönben pedig egy pártfinanszírozási botrány, a Fimi Media-ügy miatt volt, noha első első fokon azt az eljárást megszüntették ellene. Zajlik még egy korrupciós pere, de abban sincs jogerős ítélet.