Kiélezett csatában nyert bronzérmet Márton Anita

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Márton Anita nagyszerű országos csúccsal, 19,87 méteres eredménnyel bronzérmet nyert súlylökésben.


Az első körben a szám királynője, a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Valerie Adams kezdett a legjobban, 19,79 métere repítette a 4 kilogrammos golyót. A legnagyobb riválisai közül a fedett pályás világbajnok, amerikai Michelle Carter volt hozzá a legközelebb (19,12 méter), a szabadtéri vb-címvédő német Cristina Schwanitz viszont „csak” 19,03-ig jutott. Az idei fedett vb-n és a szabadtéri Eb-n is második Márton Anita a sorozat utolsó előttijeként lépett dobókörbe, és meglepően visszafogott, 17,60-as dobással nyitott, így a 10. helyről várta a második sorozatot.


A folytatásban Carter 19,82 méterrel az élre állt, Adamsnek viszont volt válasza, óriásit lökött, a szer pedig 20,42 méternél esett le. A riválisok számára sokkoló eredményt követően a ranglistaelső Gong Li-csiao 19,39-cel a harmadik helyre lépett előre, a 20,17-es idei legjobbal rendelkező Schwanitz viszont görcsös volt, és érvénytelent lökött. Márton ebben a körben már lényegesen összeszedettebb volt, aminek eredményeként 18,72-vel a hatodik helyre lépett fel.

A harmadik körben az élen állók nem javítottak, Márton viszont gyönyörűen dobott, és 19,39 métert ért el, így csak rosszabb második eredményével szorult a kínai atléta mögé a negyedik helyre.


Márton Anita a végére tartogatta az erejét


A három kör alapján egyértelműnek látszott Adams sikere, Carter is biztosan állt a második helyen, a kínai és Márton között viszont borítékolhatónak tűnt az óriási harc a bronzért, ráadásul az addig váratlanul gyengén lökő Schwanitzot sem lehetett leírni.


Negyedikre a német ismét gyenge volt, Márton azonban újra nagyszerű. Szemre úgy tűnt, javított, végül azonban kiderült, 19,38-nál esett le a golyó, ami mégis előrelépést jelentett a magyar sportoló számára. Az izgalmak egyre nőttek, Schwanitz viszont borzalmasan dobott továbbra is, míg a kínai ereje elfogyni látszott, negyedikre és ötödikre sem mérette le kísérletét. Ötödikre Márton 19,10-et ért el, az igazi nagy „durranást” azonban szokásához híven hatodikra tartogatta: a súlygolyó a kezéből egészen a 20 métert jelző vonal belső pereméig szállt, a mérés után kiderült, 19,87 méterig, ami 38 centivel jobb, mint Márton júliusban, a Gyulai Memorialon felállított országos csúcsa, és pontosan annyi, mint Carter második helyet jelentő eredménye volt akkor.

Az óriási dobásnak Márton Anita először csak visszafogottan örült, majd látva az elerőtlenedett kínai utolsó, gyenge dobását, szaladt is ünnepelni a lelátón ülő kis magyar csoporthoz.

Eközben Carter készült hatodik lökésére, amely aztán az addig magabiztos Adamset sokkolta, ugyanis az amerikai 20,63 méteres nemzeti csúcsot ért el. Erre az új-zélandi csak 20,39-cel tudott válaszolni, így előbbi diadalmaskodott, míg utóbbinak Peking és London aranya után be kellett érnie az ezüstéremmel.


Eredmény

női súlylökés, olimpiai bajnok:


Michelle Carter (Egyesült Államok) 20,63 méter
2. Valerie Adams (Új-Zéland) 20,42
3. MÁRTON ANITA 19,87