Kiégett autók, ameddig a szem ellát - durva képek a kínai robbanásról

Fotó: AFP / GREG BAKER

-

Legkevesebb 44 ember meghalt, 520-at kellett kórházba szállítani annak a nagy erejű robbanássorozatnak a következményeként, amely az észak-kínai Tiencsin városban történt nem sokkal szerda éjfél előtt – írta friss jelentésében a Hszinhua hírügynökség.


A beszámoló szerint a halálos áldozatok között 12 tűzoltó van, és a sérültek között 66-nak az állapota súlyos. A kikötőváros ipari negyedében egy veszélyes vegyi anyagokkal foglalkozó cég raktára robbant fel, fél órával azután, hogy tűz keletkezett a raktárban. A tűz a környező vállalatok telephelyeit is gyorsan elérte, és eközben hangos, látványos, helyenként tűzijátékra emlékeztető detonációkat idézett elő, narancsszínű, gigantikus tűzgolyók keletkeztek. Itt videót is láthat a robbanásról.A helyszínről küldött képeken apokaliptikus állapotok látszanak, a robbanások hatalmas pusztítást végeztek, épületek dőltek össze vagy rongálódtak meg, parkoló új személyautók százai gyulladtak ki. Több lakóépületből hálóruhában rohantak az utcára az emberek. A környéken szünetel az áramszolgáltatás.A két legnagyobb robbanást az országos földrengéstani intézet műszerei is rögzítették, az első három tonna TNT robbanóanyagnak megfelelő hatást fejtett ki, míg a 30 másodperc múlva bekövetkezett második 21 tonna TNT hatásával volt egyenértékű.A robbanások okozta lökéshullámokat kilométerekkel távolabb is lehetett érezni: épületek remegtek meg, falaik megrepedeztek, ablakok törtek be, egy külvárosi HÉV-állomás forgóajtói is összetörtek, a teteje részben beszakadt. Az online média fényképein és a tévében bemutatott képsorokon jól látszik, hogy az ég nagy részét sötét füstfelhők borítják.A baleset miatt biztonsági okokból leállították Kína világhíres szuperszámítógépét, a Tienho-1A-t, amely néhány kilométerre van a robbanás helyszínétől. A szuperszámítógép központjának vezetője közölte, hogy a berendezés és az adtabázis nem sérült meg.A beszámolók szerint amint a lángokat sikerült megfékezni, taxisofőrök és mások is segítették a sérültek kórházba juttatását, néhány hotel szállást adott a lakhelyüket elhagyni kényszerülő környékbelieknek. Többen elindultak a kórházakba vért adni. A mentés nagy erőkkel folytatódik. A helyszínre 143 tűzoltóautót és csaknem ezer tűzoltót vezényeltek.


Kínai robbanás, Tiencsin


A veszélyes vegyi anyagok és konténerek kikötői raktározásával, elosztásával és szállításával foglalkozó tiencsini Zsujhaj Logistics nemzetközi logisztikai vállalatot 2011-ben alapították. Honlapjuk szerint évi egymillió tonna árut kezelnek, bevételük meghaladja a 30 millió jüant (1,3 milliárd forint). A cég központjában két, a veszélyes anyagok tárolását szolgáló raktár volt. A Zsenmin Zsipao című lap szerint a cég vezetőjét őrizetbe vették.


Kínai robbanás, Tiencsin


A kínai elnök és a kormányfő csütörtökön az emberéletek megmentését, a sérültek ellátását nevezte a legfontosabbnak, sürgették a tűz okának kiderítését, de hangsúlyozták a rend fenntartásának, a mentők biztonsága szavatolásának fontosságát is, továbbá utasítást adtak a veszélyes anyagok tárolási körülményeinek általános felülvizsgálatára.


Kínai robbanás, Tiencsin


A katasztrófahelyzet kezelésére munkacsoport alakult a kínai közbiztonsági tárca miniszterének vezetésével, Li Ko-csiang miniszterelnök pedig alapos nyomozást és a nyilvánosság megfelelő tájékoztatását ígérte.


Kínai robbanás, Tiencsin


Kínai robbanás, Tiencsin