Egyre nagyobb a káosz a Könyvhét körül

-

A Magyar Narancs szerint a rendezvényt kirakták az eredeti helyszínéről, a Vörösmarty térről, ám Fővárosi Önkormányzat cáfolja, hogy döntöttek volna. Kocsis Máté úgy cáfolta a hírt, hogy közben azt írta, maga ajánlotta, hogy a könyvhetet a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnék meg, később a közleményét tovább magyarázta.


A Kocsis Máté és Láng Zsolt vezette Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság úgy döntött, az ünnepi könyvhét nem kívánatos a Vörösmarty téren – írja a Magyar Narancs. Állítólag azért nem települhet ki 87. alkalommal a térre a rendezvény, hogy ott „rend legyen”. A lap szerint az lehet a háttérben, hogy a vendéglősöknek ne kelljen a hétvégére visszapakolni a teraszaikat a könyves sátrak miatt. A Fővárosi Önkormányzat sajtóosztálya szerint nem született olyan bizottsági döntés, hogy a Könyvhetet nem lehet megrendezni a Vörösmarty téren, így a Narancs cikke valótlanságot állít. Kocsis Máté közleményben reagált: szerinte a hír „durva valótlanság”, döntés nem született. Azt írta,


a Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom, sőt munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet.”

Kocsis az Origonak adott interjúban tovább árnyalta a képet: ő nem vinné el a Vörösmarty térről a Könyvhetet, javaslata arra vonatkozott, hogy a tavaszi Könyvhét mellett ősszel a Józsefvárosban is rendezzenek egyet.

„Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy a Könyvhetet bárhova el kéne tenni a Vörösmarty térről. Pont én vagyok az, aki komoly nézeteltérésben van Láng Zsolt elnök úrral ebben az ügyben.”

Lángot keressük az ügyben, de egyelőre nem értük el. A bizottság jövő héten dönt az ügyben. A Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság hivatalos közleménye viszont ellentmond Kocsis megjegyzésének: aszerint ugyanis „a Vörösmarty téri helyszínt Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt bizottsági elnök és Kocsis Máté alelnök is támogatja.”


Az érintettek nem így tudják

A Magyar Narancsnak nyilatkozott a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Kocsis András Sándor, aki azt mondta, „a tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk”, hiszen évtizedek óta a Vörösmarty téren van a vásár.

Kiadtak egy közleményt is, amelyből kiderül, március 18-án tudták meg, hogy a bizottság képviselői „meg kívánják tagadni a Vörösmarty tér használati jogát a 2016. június 9-én kezdődő 87. Ünnepi Könyvhétre, alternatívaként a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlva fel”.

Az egyesülés szerint viszont új helyszínre ilyen rövid idő alatt nem lehet áthelyezni a rendezvényt, a változás szerintük beláthatatlan károkat okozna. Ráadásul végleges helyszínnek sem jó, hiszen a kormány döntött a terület felújításáról.


Lehet parkolni, de nem ott

Az Együtt képviselője, Pataki Márton szerint Kocsis Máté hazudik: az említett bizottság ugyanis március 8-án az egyik határozatában úgy döntött, hogy április 29-től a József nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren. Vagyis „éppen ők döntöttek arról, hogy nem lehet ünnepi könyvhét a Vörösmarty téren, mert ott épp autók fognak parkolni” – magyarázza Pataki. A bizottság – a honlapján elérhető rövid határozatszöveg alapján – a parkolási gondok enyhítésére a Vörösmarty téren 830 négyzetméter használatára adott engedélyt, március 9 és október 31 között.

A Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság közleményben cáfolta Pataki állítását, miszerint a téren parkoló lenne. Azt írták, az engedély a Vörösmarty tér Harmincad utca felőli részére vonatkozik, a Könyvhét által igényelt területet nem érinti.