Kiderült, mit mondott Orbán a vasárnapi migrációs csúcson

Fotó: MTI/EPA / STEPHANIE LECOCQ

-

Magyarország kész segíteni a migránsok útvonalán fekvő államokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján.


Az ott történtekről, és saját álláspontjáról nem Orbán Viktor számolt be az MTI-nek, hanem Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Kifejtette: bár Magyarország többé nem a bevándorlók útvonalán fekvő ország – ennek megfelelően megfigyelőként vett részt a vasárnapi brüsszeli értekezleten –, mégis fontosnak tartja, hogy segítse azokat az államokat, amelyek a migránsútvonalon találhatók. Így felszerelésekkel, technikai eszközökkel kész segíteni ezeket az országokat.


Tudatta azt is, hogy Magyarország a vasárnapi vezetői csúcstalálkozó döntéseinek megfelelően összekötőt jelöl ki a bevándorlás ügyében történő koordinált cselekvés érdekében. A brüsszeli találkozón Orbán Viktor világossá tette: Magyarország továbbra is fenntartja a zöldhatár lezárását, és maradéktalanul teljesíti a schengeni egyezményben foglaltakat. Az ország területére csak azok léphetnek be, akik az uniós jogszabályok szerint erre jogosultak – idézte a kormányfő szavait a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A találkozót meghirdető Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a tárgyalás után – amelyen egy 17 pontos akciótervet fogadtak el – kritizálta a magyar gyakorlatot, azt mondta, az a politika nem elfogadható, hogy egyes országok egyszerűen szomszédjaikra hárítják át a menekültáradatot.


A határok lezárása nem hosszú távú megoldás. Európa nem egymás kárára, hanem egymás segítése révén épül.