Kiderült, mire hivatkozva vezette be a kormány a válsághelyzetet

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Egy uniós tagállamoknak megküldött levélben a kormány leírja, pontosan milyen jogszabályi passzusra hivatkozva vezette be a migrációs válsághelyzetet. Eszerint valahol olyan állapot alakult ki, hogy az közvetlenül veszélyezteti a közbiztonságot, a közrendet vagy a közegészségügyet.


A külföldi kormányoknak megküldött tájékoztatóban a kormány világossá tette, pontosan mire hivatkozva rendelte el múlt szerdán az egész országra kiterjedő migrációs válsághelyzetet.

A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkársága még a múlt héten írt levelet a kormányzati lépésekről az uniós tagállamok nagykövetségeinek. Az angol nyelvű tájékoztató szerint a kormány a menedékjogról szóló törvény 80/A paragrafusa első bekezdésének C pontjára hivatkozik. Eszerint válsághelyzet rendelhető el, ha


olyan, migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el.

A levél ehhez nem fűzött megjegyzést, nem tértek ki arra sem, hogy jelenleg melyik település biztonsága lenne veszélyben. A Miniszterelnökség megemlíti ugyanakkor, hogy megelőző intézkedésről van szó, amelyet a régióban kialakult legfrissebb migrációs fejlemények miatt rendeltek el. Emlékeztet arra is: a „migrációs válsághelyzet” más jogi kategória, mint az alaptörvényben szereplő „veszélyhelyzet”.

A kormánypárti politikusok konkrét törvényi passzust eddig nem említettek. Pintér Sándor belügyminiszter múlt szerdán a kormányzati lépést úgy indokolta: kiszámíthatatlan, hogyan reagálnak a menekültek a balkáni útvonal lezárására. Németh Szilárd megelőző lépésről beszélt, Lázár János pedig azt mondta, hogy jobb félni, mint megijedni.

A Belügyminisztérium megkeresésünkre megerősítette, hogy valóban a menedékjogi törvény ezen passzusára hivatkozva léptek. „Ez alapján lehetőség van arra, hogy bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény esetén, amely a települések közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet lehessen hirdetni” – írták.

Mások szerint azonban nem egyértelmű, hogy ennek alapján elrendelhető-e a válsághelyzet. A Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet múlt heti közleménye szerint a menedékjogi törvény pontosan megszabja, hogy milyen feltételek esetén lehet elrendelni a válsághelyzetet. Szerintük a hivatalos statisztikák szerint ezek egyike sem teljesül.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet akkor hirdethetné ki a kormány, ha az előző hónapban napi átlagban legalább 500 menedékkérelmet nyújtottak volna be; vagy a tranzitzónákban az előző hónapban napi átlagban 1000 ember tartózkodott volna; vagy a migrációval összefüggő olyan körülmény alakult volna ki, amely közvetlenül veszélyeztette volna valamely település közbiztonságát. „Ezen feltételek közül azonban egyik sem teljesült” – hangsúlyozzák közleményükben.

A Párbeszéd Magyarországért szombaton feljelentést is tett az ügyben. „Az Orbán-kormányban valaki egyértelműen hivatali visszaélést követett el” – írták.

A múlt héten életbe léptetett válsághelyzetet néhány uniós tagállam nehezen értelmezte, nem volt világos a számukra, hogy szükségállapotról van szó, vagy sem. Valószínűleg ezért tartotta szükségesnek az államtitkárság, hogy az uniós tagállamoknak leírja, mit tesz a kormány pontosan. A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkársága egyébként rendszeresen informálja a tagállamokat az EU-csúcsok előtt a magyar álláspontról és más nemzetközi ügyekről is.

A nagykövetségeknek kiküldött tájékoztató levél arra is kitért, hogy a migrációs válsághelyzet milyen felhatalmazást ad a hatóságok kezébe. Ezek között említették például, hogy a menedékkérelmek elbírálásában a rendőrség és a honvédség is részt vehet, illetve járványügyi intézkedések rendelhetők el.