Kiderült, miért rúgta ki Csipakot a tuti bizniszből a Belváros

-

Nem olyan régen még 50 évre megkapott egy teljes belvárosi utcát az Immobilia Zrt., aztán az önkormányzat hirtelen felbontotta a szerződést. Csipak Péter cége ezt nem hagyta annyiban, és perre ment. A Belváros azzal kezdett, hogy kizáratná a bírót az ügyből.


Már az első, szerdai tárgyaláson az eljáró bíró kizárását kezdeményezte az V. kerület ügyvédje abban a perben, amelyet a Csipak Péter üzletember érdekeltségében álló Immobilia Zrt. indított az önkormányzat ellen. A per tárgya a belvárosi Deák Ferenc utca közterületeinek használati joga, amelyet az önkormányzat 2008-ban engedett át 50 évre a cégnek, de idén március 11-én azonnali hatállyal felmondta az erre vonatkozó szerződést. Ezt a döntést támadta meg a bíróságon az Immobilia Zrt.

A cég annak idején saját forrásból felújíttatta a Deák Ferenc utcának a Vörösmarty tértől a Deák Ferenc térig húzódó szakaszát, cserébe az önkormányzat átengedte a cégnek az utca több mint 500 négyzetméteres felületét. A terv szerint az utcába világhírű cégek üzleteit költöztették volna, létrehozva az úgynevezett Fashion Streetet, a közterület pedig exkluzív rendezvények, divatbemutatók színhelye lett volna.

Bár Csipak korábban jó viszony ápolt Rogán Antal belvárosi polgármesterrel, a miniszterelnök jelenlegi kabinetfőnökével, a jelek szerint megromlott a kapcsolat. A szerződést a képviselő-testület zárt ülésen mondta fel, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon zajló perben viszont kiderült, mire hivatkoztak: az Immobilia állítólag „kiüresítette” a megállapodást, nem exkluzív rendezvényeket tartanak, hanem csak egyszerű vásárokat, illetve vendéglátós teraszok céljára adják bérbe a területet.

A felperes Immobilia szerint ez nem igaz, ők nagyon sokat költöttek a közterület rendbetételére és karbantartására, mindig időben fizették a használati díjat, az önkormányzat pedig korábban egyáltalán nem kifogásolta az ott zajló rendezvényeket. A kereset szerint a felmondásról „mondvacsinált ürüggyel” döntöttek, csak azzal a céllal, hogy „a felperesi munka eredményét mások arassák le”.

Az Immobilia ügyvédje úgynevezett ideiglenes intézkedést is kért, vagyis azt, hogy a per alatt az önkormányzat ne adhassa másnak a közterület használati jogát. A bíróság ennek már korábban helyt adott, az önkormányzat jogi képviselője épp erre alapozta az úgynevezett elfogultsági kifogását. Szerinte a döntés, illetve annak gyorsasága azt jelzi, hogy Jaczkó Beáta bíró már előre kialakította véleményét az ügyről, így ő nem dönthet elfogulatlanul az ügyben. A bíróság a tárgyalást május 25-re elnapolta, a kifogást a bíróság elnöke bírálja el.