Kiderült, mennyit szán a kormány az Erste-részesedés megvásárlására

-

15 milliárdot. A Költségvetési Tanács már véleményezte is a dolgot, szerinte rendben van. Az Erste az MTI megkeresésére azt válaszolta, hogy folynak az egyeztetések. Eredetileg arról volt szó, hogy az állam májusban tesz árajánlatot.


A KT a honlapján tette közzé véleményét, ebben az áll, hogy a kiadások megemelése fedezetet teremt (15 milliárd forint) az államnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal együttműködve 15 százalékos kisebbségi tulajdoni részesedés megszerzéséhez az Erste Bank magyar leánybankjában. A KT emlékeztet, hogy a részesedésszerzés az uniós módszertan szerint nem minősül kiadásnak, tehát nem érinti a hiányt.

A KT által véleményezett javaslat a központi költségvetés kiadási főösszegét 61 milliárd forinttal, bevételi főösszegét 46 milliárd forinttal, a központi költségvetés pénzforgalmi hiányát 15 milliárd forinttal növelné.

Az Erste Bank az MTI azon kérdésére, hogy megállapodott-e már az Erste a magyar kormánnyal a vételárban, és ha igen, az 15 milliárd forint-e, azt közölte kedden: az Erste és a magyar kormány közötti egyeztetések folyamatban vannak, és nyár végéig várhatóan lezárulnak.

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen idén február 9-én jelentette be, hogy tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Orbán Viktor akkor azt mondta: a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban, „feltéve, ha meg tudunk állapodni az árban", és „a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd".

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter februárban azt mondta: az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékának vételárát független könyvvizsgálói átvilágítás alapján határozzák meg, ami május végéig megtörténik.