Kiderült, mennyit ér a szigor a határon

Fotó: Lőrincz Gyöngy

-

A kedden életbe lépett jogi határzárral, a konténeres ügyintézéssel, és a posztapokaliptikus tehervonat szögesdrótos hátsójával áthatolhatatlanak hitt déli határrészen mégiscsak át lehet szökni. Legalábbis ez derül ki a rendőrség adataiból.


A police.hu közli a statisztikát, amely szerint szeptember 15-én 366 migránst fogott el a rendőrség Magyarországon. Egy nappal korábban – mielőtt bűncselekménynek minősült volna az illegális határátlépés – rekordszámú menekültek fogtak el az elmúlt egy hónap akcióihoz képest, összesen 9380 migránst kaptak el a rendőrök.
Hétfő éjszaka életbe lépett a jogi határzár a magyar–szerb határon, ez pedig azt jelenti, hogy mostantól bűncselekményt követ el az, aki illegálisan érkezik az országba. Az új menekültügyi rendszerben a röszkei és tompai határátkelőnél is gyakorlatilag a kerítésbe beépített konténerekben – áteresztőpontokon – regisztrálja a rendőrség, majd a bevándorlási hivatal a menedékkérőket. Bár a forma szerint nem sérül a menekültek menedékkérelmi joga, a gyakorlatban azonban nincs kétség afelől, hogy szinte minden kérelmet el fognak utasítani – írtuk korábbi cikkünkben.


Ez a keddi nap folyamán így is volt, sorra utasították el a menedékkérelmeket, délután 3-ig 174 menekült ellen indítottak büntetőeljárást tiltott határátlépés miatt, 48 migráns nyújtott be a röszkei tranzitzónában menedékjogi kérelmet. Ebből délután háromig 18-ban született döntés, 15-öt elutasítottak, 3-an fellebbeztek. A szerb–magyar határ közé ragadt menekültek kedden a teljesen lezárt határra éhségsztrájkkal reagáltak.