Kiderült, mennyien építik a határon a kerítést

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Kovács Zoltán szerint kész lesznek a teljes 175 kilométeres hosszal augusztus 31-ig.


Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a kerítésépítéséhez 900 honvéd és 350 közfoglalkoztatott áll rendelkezésre, ebből most 365 katona és 112 közmunkás építkezik most 13 munkacsoportban, így szerinte az építés „gőzerővel zajlik”.


Az építésről nem akart bővebb információt adni nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, de azt elmondta az augusztus 31-ei határidőig kész lesznek vele.

A kormányszóvivő a tegnapi adatokat is ismerve arról adott tájékoztatást, hogy ebben az évben eddig több mint 107 ezer migráns lépte át a határt, ebből 103 ezren folyamodtak menekültstátuszért. A többiek csak azért nem, mert a regisztrációjuk még nem ért el addig.

A kerítés anyagköltségére eredetileg 6,5 milliárd forintot szántak ezt bővítették ki 22,2 milliárd forinttal, amibe beletartozik a két 1000 fős ideiglenes tábor előkészítésének és felépítésének költsége, a szükséges munkaerő, és technika anyagi fedezete is. A 22.2 milliárdból a kerítésre 3 milliárdot költenek, így annak összköltsége 9,5-10 milliárd lesz.

Martonfával és Somfával kapcsolatban elmondta, az ideiglenes táborok állami területen épülnek, és mindent megtesznek a két település közbiztonságáért és közegészségügyéért. A két településsel azért nem egyeztettek korábban, mert a kormány saját döntési jogkörbe vette az ügyet, valamint azt is hozzátette Kovács Zoltán –reagálva egy újságíró kérdésére –, hogy nem igazán tolongtak volna az önkormányzatok, hogy náluk építsék fel a tábort.