Kiderült, mennyi pénzt adtak a minisztériumok végtörlesztésre

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A legbőkezűbb a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma volt, 16 ember kapott munkáltatói kölcsönt a végtörlesztéshez. Négy tárcánál senkinek sem fizettek.


A hvg.hu szedte össze, hogy melyik minisztérium dolgozói kaptak segítséget 2011-ben a végtörlesztéshez. Korábban két LMP-s képviselő, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet fordult a tárcákhoz ebben az ügyben.


Kiderült, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában kapott a legtöbb munkatárs pénzügyi segítséget: a tárcánál 16 ember kapott munkáltatói kölcsönt a végtörlesztéshez, közülük 3 vezető beosztású személy volt,1 főosztályvezető és 2 főosztályvezető-helyettes. Állami vezető nem kapott munkáltatói kölcsönt – válaszolta a tárcától Rétvári Bence államtitkár. Vissza nem térítendő támogatást végtörlesztéshez senki sem kapott – tette hozzá.

A Földművelésügyi Minisztérium jogelődje, a Vidékfejlesztési Minisztérium három főosztályvezető-helyettese és egy osztályvezetője összesen 19 636 000 forint kamatmentes hitelt kapott a 2011-es kedvezményes előtörlesztéshez – derül ki Fazekas Sándor válaszából.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 4, valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 1 vezető beosztású személynek nyújtott összesen 24 millió forint összegű, kamatmentes hitelt végtörlesztéshez. A gazdasági társaságok igazgatói és igazgatóhelyettesei nem kaptak pénzügyi segítséget devizakölcsönük végtörlesztéséhez.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban két osztályvezető kapott visszatérítendő munkáltatói lakáscélú kölcsönt 2011-ben devizahitel végtörlesztéséhez.

Az Igazságügyi Minisztérium jogelődjénél, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban senki sem kapott segítséget végtörlesztéshez, ahogyan a külügyminisztériumban és a Belügyminisztériumban sem. Hende Csaba honvédelmi miniszter is azt válaszolta az LMP-s képviselőknek, hogy sem ő, sem tárcája államtitkárai, főosztályvezetői, illetve más vezetői nem kaptak vissza nem térítendő támogatást, kedvezményes vagy kamatmentes hitelt a 2011-es kedvezményes előtörlesztéshez.