Kiderült, kivel találkozott Orbán Washingtonban

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

Csütörtökön még nem akarták elárulni, kivel találkozik az amerikai fővárosban a magyar miniszterelnök. Obama elnökkel biztos nem.


A nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozón vett részt Washingtonban Orbán Viktor miniszterelnök – derült ki az MTI által kiadott, a Miniszterelnöki Sajtóirodától származó képekből. Ezeken az látszik, amint a miniszterelnök épp megérkezik a Fehér Házba, a csúcstalálkozón részt vevő delegációvezetők tiszteletére rendezett vacsorára, illetve egy asztalnál ül Mark Rutte holland és John Key új-zélandi kormányfővel és jobbról Amano Jukijával, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával.


Az is egy egy MTI-hírből derült ki, hogy Orbán Viktor vezetésével magyar kormánydelegáció tartózkodik Washingtonban egy nukleáris ügyekkel foglalkozó konferencián. Információink szerint ugyanakkor magyar kormányfő senkivel nem találkozik majd az Obama-adminisztráció tagjai közül. Ezután kerestük meg a Kormányzati Tájékoztatási Központot Orbán Viktor programjával kapcsolatban. Havasi Bertalan csak annyit közölt, hogy „a miniszterelnök minden washingtoni hivatalos és nyilvános programjáról tájékoztatást fogunk adni a magyar közszolgálati médián keresztül".

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből az is kiderült, hogy Seszták Miklós miniszter is Orbánnal tartott. Seszták egy nemzetközi elismerést, az Atomok a Békéért (Atoms for Peace Award) díjat vehetett át Magyarország nevében a kutatóreaktorokban használt, magas dúsítású uránkészletek teljes felszámolása érdekében megtett intézkedésekért. Ezeket egy amerikai koordinálású program részeként, több részletben, 2013 őszével bezárólag visszaszállították Oroszországba.