Kiderült, kivel játszik a férfi-kéziválogatott az Európa-bajnokságon

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

HÁTTÉR

A magyar férfikézilabda-válogatott a dán, az orosz és a montenegrói csapattal került azonos csoportba a januári lengyelországi Európa-bajnokságon.


A pénteki, krakkói sorsoláson az is kiderült, hogy Talant Dujshebaev szövetségi kapitány együttese Gdanskban játssza a csoportmérkőzéseit. A kvartettből az első három jut tovább a középdöntőbe.


A dánok a világ közvetlen élvonalához tartoznak, a londoni olimpián hatodikok, a két évvel ezelőtti Eb-n ezüstérmesek, a januári, katari vb-n pedig ötödikek voltak. Az oroszok már nem olyan erősek, mint korábban, a legutóbbi vb-n csak a 19. helyen zártak, a 2014-es dániai Eb-n pedig (éppen a magyarok mögött) a kilencedikek lettek. A montenegróiak a vb-ről és az olimpiáról lemaradtak, míg a legutóbbi kontinensviadalon az utolsó, 16. helyen végeztek.

Az olimpiai negyedik, Eb-nyolcadik magyar válogatott számára roppant fontos, milyen eredménnyel zár az Eb-n, hiszen lemaradt az idén januárban rendezett katari világbajnokságról. Emiatt már csak a kontinensviadalról tud olimpiai selejtezőt érő helyezést elérni.

A vb és az Eb összevetésén derül ki, hogy mely csapatok jutnak el a jövő áprilisban esedékes kvalifikációs tornákra. Az Eb-ről az aranyérmes egyből olimpiai kvótát szerez, ha a világbajnok franciák nyernek, akkor az ezüstérmes. A magyarok akkor jutnak el selejtezős tornára, ha a svéd, szlovén, szerb, orosz, norvég, macedón, izlandi, montenegrói és fehérorosz együttes közül legfeljebb egy végez előttük.


Az Eb-csoportok

A csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D csoport (Gdansk): Dánia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Montenegró

Az Eb-t január 15. és 31. között tartják. A csoportküzdelmekre Krakkóban, Katowicében, Wroclawban és Gdanskban kerül sor. A középdöntő Krakkóban és Wroclawban lesz, az elődöntőnek, a bronzmérkőzésnek és a finálénak Krakkó ad otthont.