Kiderült, kik az aranyvonatot állítólag megtaláló kincsvadászok

Fotó: PAP / MACIEJ KULCZYNSKI

-

Felfedte kilétét pénteken az a két férfi, aki azt állítja, hogy Lengyelország délnyugati részén megtalálta a második világháború végén a nácik által elásott páncélvonatot, amely egy legenda szerint arannyal, ékszerekkel és műkincsekkel lehet tele.


A lengyel Piotr Koper és a 18 éve Lengyelországban élő német Andreas Richter a TVP Info lengyel tévécsatornán lépett a nyilvánosság elé. Állításuk szerint cáfolhatatlan bizonyítékuk van a földbe rejtett páncélvonat létezésére, de erről nem árultak el részleteket. Azt azonban elismerték, ők maguk sem tudják, mi található a vagonokban.


Elmondták, hogy az állítólagos páncélvonatot tanúk információi és saját eszközeikkel végzett kutatásaik alapján találták meg. A két férfi szerint a korábbi híresztelésekkel ellentétben a szerelvény nem egy alagútban van befalazva, hanem a földben ásták el a visszavonuló németek.

A férfiak állítólag kapcsolatban állnak szponzorokkal, akik pénzt adnának a vonat kiásásához és idegenforgalmi látványossággá alakításához. A megtalálót megillető jutalomból múzeumot létesítenének a vonat történetének bemutatására - mondták.

Pénteken a védelmi minisztérium egy 15 katonából, illetve vegyészekből és aknamentesítőkből álló csoportja érkezett a délnyugat-lengyelországi Walbrzych bányászvárosba, hogy elkezdjék a helyszín felmérését. A kutatócsapat az eredményt a hadsereg főparancsnoksága elé terjeszti, amely két héten belül dönt az esetleges további lépésekről.

Piotr Zuchowski kulturális miniszterhelyettes egy hete azt mondta, majdnem bizonyosak abban, hogy megtalálták a legendás náci aranyvonatot, tárcája azonban később elhatárolódott tőle, mondván, hogy nincs semmi erre vonatkozó információjuk.

A „sebesség helyett a biztonság fontosságát" hangoztatta Walbrzych polgármestere is. Ha tényleg van valami a földben, akkor az már 70 éve ott van, és nyugodtan ott lehet még pár napig vagy hétig - jelentette ki Roman Szelemej. A hatóságok szerint az elsietett ásatás veszélyes lehet, mert a vonatot aláaknázhatták, a vasúti kocsikon pedig robbanószer is lehet.

A Wroclaw-Walbrzych vasútvonal érintett szakaszán továbbra is rendőrök tartják távol az ország minden részéből érkezett amatőr kincsvadászokat.

Augusztus 19-én terjedt el a hír Lengyelországban, hogy két kincsvadász, egy lengyel és egy német férfi megtalálhatta a legendás náci aranyvonatot. Az állítólagos felfedezők mindeddig ragaszkodtak a névtelenséghez, csak jogi képviselőjük útján tartották a kapcsolatot a hatóságokkal és a nyilvánossággal, és pénteken a tévében azt mondták, hogy a jövőben is csak ügyvédeik révén kívánnak kapcsolatot tartani.