Már biztos, ki lesz az új görög pénzügyminiszter

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Evklídisz Cakalotosz a nemzetközi hitelezőkkel tárgyaló görög delegáció vezetője lesz keddtől az új miniszter. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök pedig széleskörű politikai támogatást kapott a legnagyobb pártoktól a nemzetközi hitelezőkkel való tárgyalásokhoz.


Miután a vasárnap tartott népszavazáson elsöprő többséggel győztek a hitelezőkkel való megállapodást elutasítók, a miniszterelnök meghívására hétfő délelőtt összeültek a parlamenti pártok vezetői, és hétórás tanácskozást folytattak Prokopisz Pavlopulosz görög államfő elnökletével.


A kormánykoalíciót alkotó pártok és a fő ellenzéki pártok ezt követően közös nyilatkozatban biztosították támogatásukról a kormány erőfeszítését, hogy új segélymegállapodást kössön a hitelezőkkel.

Az elnöki hivatal által délután kiadott közlemény szerint a kormány vállalja a tárgyalások folytatását, a pártok vezetői pedig támogatják ebben saját intézményi és politikai szerepük keretein belül.


A népakarat nem a tárgyalások megszakítására hatalmaz fel, hanem az erőfeszítések folytatására és intenzívebbé tételére egy fenntartható finanszírozással egybekötött megállapodás elérésének céljából.

– hangoztatták a vezető politikusok. Megerősítették, hogy egyezségre akarnak jutni az európai hitelezőkkel és a Nemzetközi Valutaalappal egyaránt, és a legfontosabb azonnali feladatnak tekintik az egy hete zárva tartó bankok újbóli megnyitását.

Később azonban Luka Kaceli, a görög bankszövetség elnöke bejelentette, két nappal meghosszabbítják az eredetileg július 7-éig tartó bankok zárva tartását. A 60 eurós készpénzfelvételi limiten sem változtattak. A további fejlemények attól függenek majd, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa milyen döntést hoz a görög bankok működését biztosító sürgősségi likviditási támogatásról.


A tanácskozást megelőzően, még kora reggel jelentette be Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter, hogy azonnali hatállyal lemond posztjáról. Érzékeltette: távozása azért szükséges, hogy a görög kormány könnyebben megállapodjon a nemzetközi hitelezőkkel. Athéni kormányzati tisztségviselők szinte azonnal jelezték, hogy várhatóan Evklídisz Cakalotosz váltja a miniszteri bársonyszékben.

A görög elnöki hivatal közölte, hogy az eddig a gazdasági ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes, főtárgyaló még hétfő este leteszi a hivatali esküt. Másnap már új hivatali minőségében részt vesz az euróövezeti pénzügyminiszterek rendkívüli ülésén, amelyen a görög helyzetet vitatják meg.


Cakalotosz és Varufakisz


Jánisz Varufakisz

Varufakisz a januárban hivatalba lépett Ciprasz-kormány legellentmondásosabb személyisége volt. Míg honfitársai imádják és szupersztárként ünnepelték, külföldön kifejezetten nem kedvelték. Euróövezeti partnerei többé-kevésbé nyíltan panaszkodtak arra, hogy nehéz együttműködni vele, stílusa arrogáns, kioktató. Ennek következtében Alekszisz Ciprasz áprilisban úgy döntött, hogy csökkenti Varufakisz szerepét a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, és gyakorlatilag Cakalotoszt tette meg főtárgyalónak.


Evklídisz Cakalotosz

Az 1960-ban Rotterdamban született új pénzügyminiszter az oxfordi és a sussexi egyetemen közgazdaságtant, politikatudományt és filozófiát tanult, 1989-ben Oxfordban doktorált. Egyetemi tanár, a kormányzó Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) politikusa. Először 2012 májusában választották meg parlamenti képviselőnek, majd a 2015 januárjában tartott választáson ismét mandátumot nyert.