Kiderült, ki javasolta a bicskei igazgató kitüntetését

-

A Kitüntetési Bizottság Balog Zoltán javaslatát fogadta el a kitüntetés odaítélésekor.


A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatójának felfüggesztése óta próbálják megfejteni, ki terjesztette fel állami elismerésre idén nyáron az intézményvezetőt – írja az ATV.hu. Az RTL Klub Házon kívül című műsorban a bicskei otthon volt lakója, egy 22 éves fiatal azt állította, az intézmény igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Egy másik fiú azt mondta, hogy 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nemcsak ők ketten áldozatok.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szeptember 23-án felfüggesztette az igazgatót, és feljelentették a „János bácsiként” emlegetett férfit. Aki alig egy hónappal korábban, augusztus 20-án állami elismerést kapott.

A múlt héten Lázár János tárcája azt a válaszolta, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter csak helyettesítette Balog Zoltánt a kitüntetés átadásakor. Az Emmi megerősítette, hogy „Balog Miniszter úr távollétében” az állami kitüntetéseket Lázár adta át. Azt is írták, hogy a kitüntetettet a Kitüntetési Bizottság javasolta.


Mindenki benne van

Kikből áll a Kitüntetési Bizottság? A 224/2014. (IX. 4.) Kormányrendelet értelmében a Magyar Szent István Rend, a Magyar Becsület Rend, a Magyar Érdemkereszt kitüntetés és a – szóban forgó – Magyar Érdemrend odaítélésének összehangolt előkészítésére jött létre a Kitüntetési Bizottság. A kormányrendelet szerint a Bizottság elnöke a miniszterelnök helyettesítésére első helyen jogosult miniszterelnök-helyettes, azaz Semjén Zsolt. A Bizottság tagjai a miniszterek és a Köztársasági Elnöki Hivatal által delegált egy fő. A Bizottság titkára a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter, azaz Lázár János.

Miután ez az Emmi válaszából kiderült, az atv.hu ismét Lázár tárcájához fordult, és megkérdezte, hogy a Kitüntetési Bizottságból ki javasolta kitüntetésre a bicskei igazgatót. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda azt válaszolta, hogy a „Magyar Szent István Rend, a Magyar Becsület Rend, a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt kitüntetés adományozásának rendjéről szóló 224/2014. (IX. 4.) Korm. rendeletben foglaltaknak megfelelően, a kérdésében szereplő személyt, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatóját, Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójának indítványára (a rendelet 4. §.-ának megfelelő eljárás szerint) a kitüntetés alapjául szolgáló tevékenység szerinti feladatkörrel érintett miniszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszter, mint javaslattételre jogosult javasolta állami kitüntetésre”.

Ezek szerint mégiscsak Balog tett javaslatot, mint az adott szakterületért felelős, javaslattételre jogosult személy, méghozzá Bátori Zsolt főigazgató indítványára. Bátori a pedofília gyanújának nyilvánosságra kerülésekor felfüggesztette az igazgatót. Az Orbán Viktorhoz intézett kitüntetési javaslat részletes indoklásában a következők olvashatók a gyermekotthon vezetőjéről:


Munkabírása rendkívüli, szabadidejét, gyakran a hétvégéket is a gyermekek társaságában tölti. (…)

Alázattal dolgozik az elesett, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és fiatal felnőttek életének jobbításáért. (…) Fáradhatatlanul végzett munkája eredményeként biztonságot és kiszámíthatóságot teremt a gyermekotthon falai között élő gyermekek és fiatalok számra.”