Kiderült, ki az amerikai kitiltási botrány vádlottja

-

A Fővárosi Főügyészség pénteken jelentette be, hogy vádat emeltek a NAV-nak is dolgozó üzletember ellen.


Tábor Viktor lehet az a személy, aki ellen vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés miatt a Fővárosi Főügyészség vádat emelt a napokban – írta a Hvg.hu. Az ügyészség által megadott adatok mindenesetre stimmelnek; egy jól ismert információtechnológiai és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég 40-es éveinek végén járó, budapesti ügyvezetője, T. V. monogrammal.


Tábor Viktor ugyanis egy több mint 1 milliárd forintos árbevételű információs technológiai és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég, az ANT (Advanced Network Technologies) Kft. egyedüli tulajdonosa és egyik ügyvezetője.

Az ügyészség szóvivője az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta. Tábor Viktort is elérte a lap, először azt mondta, nem tud arról, hogy vádlott lenne, visszahívást kért, később azonban már nem reagált a megkeresésekre.

Az üzletember a CBA központi cégének, a CBA Kereskedelmi Kft. résztulajdonosa 500.000 forint erejéig, 0,02 százalék a tulajdonhányada 2012 szeptembere óta – ismerte el a CBA.

Tábor cégével, az ANT Kft-vel már több, mint 10 éve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) biztonsági projektjeihez szállít hardvert. Több évig partnere volt a felszámolás alatt álló Széchenyi Banknak, valamint 10 éve a Magyar Telekomnak is.

Számos nagy értékű, egyenként többmilliárdos informatikai közbeszerzést is nyert az elmúlt öt évben. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalnál számítástechnikai eszközök, a Készenléti Rendőrségnél számítógéprendszerek és ezekhez kapcsolódó szolgáltatások beszállítására nyertek tendert, és hasonló közös beszállításokat nyertek az elmúlt években a Debreceni Egyetemen, a Nyugat-magyarországi Egyetemen, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt.-nél, az ÁNTSZ-nél, az Országos Mentőszolgálatnál, a Magyar Postánál, és például a Budapesti Közlekedési Központnál is – írta a Hvg.hu.


Vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés

A Fővárosi Főügyészség pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy mi köze van az amerikai kitiltási botrányhoz Tábor Viktornak (akit akkor még csak T. V.-ként jelöltek meg).


Eszerint az amerikai Bunge étolajgyártó cég felkért egy lobbistát, hogy járjon közbe azért, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen, valamint indítson el egy, az adócsalás elleni küzdelmet középpontba állító kommunikációs programot.

A lobbista már korábbról ismerte Tábort, akiről tudta, hogy széleskörű kormányzati kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Az egyik találkozójukon Tábor arról beszélt a lobbistának, hogy ismeri az – akkor még – századvéges Heim Pétert, aki 2 milliárd forintért elintézi, hogy csökkenjen az étolaj áfája 5 százalékra. Az ügyészség szerint Tábor ekkor nem mondott igazat, mivel Heimhez sem személyes, sem egyéb kapcsolata nem fűződött. A Bunge elutasította a korrumpálási próbálkozást, és értesítette a budapesti amerikai nagykövetséget, akik pedig az amerikai hatóságokat is. Bővebben a sajtótájékoztatón elhangzottakról itt írtunk.