Kiderült, hogy kik voltak Lázár kísérői a luxusutazásokon

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely / MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

Kiderült, kik kísérték Lázár Jánost azon a három utazáson, amelyeken közel kétmillió forintba került a szállás. A Miniszterelnökséget vezető államtitkárt tolmácsolás céljából kísérte el egy-egy munkatársa - írja az Origo. Egyikőjük már legalább 10 éve dolgozik Lázár mellett, a másik kísérő pedig januárban az államtitkárral vadászott.


Egy, a kiküldetések részleteit ismerő, névtelenséget kérő forrás szerint az egyik kísérő Sonkodi Balázs volt, aki egy korábbi kimutatás szerint a Miniszterelnökségen dolgozik politikai tanácsadóként. A másik Perényi Zsigmond volt, aki a Lázár János által felügyelt Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság titkáraként dolgozik. Azt nem tudni, hogy a három, összesen kétmillió forintos költséggel járó utazás közül melyiken vett részt Sonkodi, és melyiken Perényi, de az most már biztos, hogy a többi hasonló kiküldetéshez képest ezeken az utakon nem titkosszolgálati kísérői voltak Lázárnak. Az Orgio szerint mindketten tolmácsolással segítették Lázár Jánost, aki a parlament oldalán található adatok alapján angolul „társalgási szinten”, németül pedig középfokon beszél. A Miniszterelnökség korábban csak annyit árult el a költségekről, hogy azok nem egyedül Lázár János szállását fedezték, azt azonban nem, hogy hány másik ember osztozott a költségeken. A Fővárosi Törvényszéken zajló per keddi tárgyalásán a Miniszterelnökség jogi képviselője ugyanakkor elárulta, hogy mindhárom kiküldetésen kétfős delegációk vettek részt, a több mint 1,97 millió forintos költségen összesen hárman osztoztak. Sonkodi Balázs politikai tanácsadóként szerepel egy olyan táblázatban, amelyet a Miniszterelnökség 2012-ben adott ki a személyi állományáról. Sonkodi 2012 nyarán került a Miniszterelnökséghez, nem sokkal azután, hogy Lázár átvette a hivatal irányítását. Sonkodi már akkor is Lázár környezetéhez tartozott, amikor a politikus Hódmezővásárhely polgármestere volt. Sonkodi jelenleg tagja a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának is. Perényi Zsigmond korábban a Fidesz külügyi titkára volt. Ebben a minőségében utazott például 2012 júniusában a párt delegációjának tagjaként Kínába. Lázár Jánossal összefüggésben eddig egy alkalommal merült fel a neve: januárban együtt vadászott az államtitkárral.  


Kedden született elsőfokú részítélet abban a perben, amelyet az Origo munkatársa indított a Miniszterelnökséggel szemben az utazások részleteinek megismeréséért. A bíró kimondta, hogy a svájci és az olaszországi utazások esetében a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia arról, hogy Lázár János mit csinált a kiküldetései során, és válaszolnia kell azokra a kérdésekre is, hogy mely szállodákban szállt meg, illetve hogyan alakult a szállásköltség a hotelek és az utazások bontásában. Ez a döntés első fokon született meg, így nem jogerős, a Miniszterelnökség dönthet úgy, hogy fellebbez. Az angliai út ügyében a per még folytatódik, mert arról a kiküldetésről létezik egy minősített irat, amelynek megismerhetőségéről később születik döntés. Lázár János a keddi tárgyalásról szóló cikk megjelenése után pedig bejelentette, hogy a közel kétmilliós hotelszámlát befizeti a költségvetésnek, ami a kormányszóvivő tájékoztatása szerint azóta meg is történt.